Изграждат нов социален център в Исперих

Символичната първа копка на строителството на нов социален център бе направена днес в Исперих. Лентата на обекта прерязаха народният представител д-р Хасан Адемов, кметът на общината Бейсим Басри, председателят на Местна инициативна група Даниел Димитров, с чието съдействие става възможен проектът и пенсионерката Тодорка Иванова. На събитието присъства и председателят на ОбС Гюнел Мюсреф, служители в администрацията и граждани.
Проект „Изграждане на център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания“ се финансира безвъзмездно по мярка 4.1 „Прилагане на стратегии за местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.
Стойността на договора – 378 680,29 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е до 15.09.2015 г.
Строително-монтажните работи включват изграждане на двуетажна постройка на ул.“Хан Аспарух“, като сутеренът и първият етаж ще бъдат предоставени за Домашен социален патронаж и обществена трапезария, а на втория етаж ще бъде разположена зала за клубове на възрастни и лица с увреждания. Достъпът до залата ще бъде улеснен от механизирана платформа за хора с нарушена двигателна функция за преодоляване на стъпала, движеща се по метален парапет.
Изпълнител на обекта е фирма „САВ – Разград“.
С изпълнението на проекта ще се удовлетворят нуждите на уязвимите групи на територията на община Исперих за постигане на по-добро общо състояние и качество на живот. Ще се създадат и условия за повишаване качеството на социалните услуги „Домашен социален патронаж“ и „Обществена трапезария“ , за интеграцията на социално уязвими групи в общността и подобряване на техните социални контакти с приятели, връстници и близки хора.
От новия социален център в Исперих пряко ще се възползват 342 възрастни хора и хора с увреждания, живеещи на територията на МИГ – Исперих с потребност от организация на свободното време и личните контакти, 100 възрастни в пенсионна възраст, самотни и болни хора, ползващи домашния социален патронаж, 90 души, ползващи обществената трапезария в града и 13 души персонал.
В своите обръщения към присъстващите официалните лица изразиха надежда след 4 месеца отново заедно да се съберат и за откриване на вече построената сграда, която да стане втори дом на тези, които ще я ползват.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.