Идея за гъвкаво работно време предлага социалното министерство

Социалното министерство предлага въвеждане на гъвкаво работно време, при което работникът да може да отсъства до 2 или 3 часа от нормираното работно време, но да компенсира с работа в други часове, така че да отработва 40-часова работна седмица.
Министър Ивайло Калфин обясни, че се обсъжда задължителните работни часове да бъдат 5 или 6, а останалите часове да могат да се отработват в рамките на диапазона между 7 сутринта и 8 и половина вечерта.
420 лева минимална заплата през 2016-а планира правителството
Според него мярката ще е полезна за хората, които се грижат за малки деца или възрастни роднини.
Друга промяна, която се предлага, е работниците да имат право на определен брой дни работа от вкъщи, ако заетостта го позволява и със съгласието на работодателя.
А най-рано от юни ще заработи схемата за сключване на еднодневни трудови договори, които ще осигурят работа на близо 100 хиляди безработни. Така социалното министерство дава възможност на земеделските производители легално да наемат сезонни работници за прибирането на реколтата.
Очаква се след гласуването на тези законодателни промени в бюджета годишно да постъпват 30 млн. лв. повече от осигуровки и данъци. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.