Земетресение с магнитуд 6.8 е регистрирано до Закинтос, има опасност от цунами

Заплаха за цунами в Средиземно море бе обявена тази нощ след силното земетресение с магнитуд 6.8 край бреговете на Гърция, съобщава БТА. Трусът е бил регистриран от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Епицентърът е край бреговете на остров Закинтос в Йонийско море, на 287 километра западно от Атина, на дълбочина от 10 километра, съобщава центърът. Има нанесени щети. Отчасти е засегната електропреносната мрежа от свлачища.

„Регистрирани са изменения на равнището на водата в морето, потвърждава се заплаха от цунами“ се казва в съобщение на центъра в Туитър. Височината на вълната към настоящия момент е от 20 сантиметра, но с приближаването към брега може рязко да се увеличи. Специалистите от центъра предупреждават хората да напуснат крайбрежните райони и плажове.

Трусът е бил усетен в цяла Гърция и е накарал хората да излязат по улиците. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен в Албания, Италия, Македония, Турция, Либия, Босна и Херцеговина, България и Малта също са усетили земетресението.

Гърция, и по-специално западната и южната части на Пелопонес, се намират върху големи разломни линии. В страната редовно стават трусове, които рядко взимат жертви.

През юли 2017 г. обаче трус с магнитуд 6.7 отне живота на двама души на туристическия остров Кос в Егейско море. Трусът нанесе тогава и големи щети. През септември 1986 г. трус с магнитуд 6.2 в Каламата уби 20 души. Много къщи рухнаха тогава.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.