Здравеопазването в Разград – първи стъпки, традиции и успехи

Непосредствено след Освобождението на България от Османско владичество (1878 г.) руската военна медицинска служба поставя основите на постоянно болнично заведение в Разград. Така градът става един от първите, който се сдобива със съвременна болница. Само болниците в Плевен, Русе, Варна, Добрич, Търново и Свищов са по-стари от разградската. Нейни връстници са болниците в Пловдив и Силистра.
С писмо на Русенския губернатор № 4676 от 4 май 1879 г. е създадена Разградската болница под името окръжна. Болницата разполага с 40 легла и 16 души персонал, двама от които са лекари, 1 помощник аптекар, фелдшери, 2 медицински сестри и санитари. До 1894 г. болницата се помещава в частни постройки и през тази година се премества в новопостроените 8 болнични здания, павилионен тип.
С историята на Разградската болница са свързани имената на руските лекари д-р Юрьев, управител на болницата от 1880 – 1881 г., д-р Борис Окс, управител на болницата и окръжен лекар 1881 – 1883 г., д-р Филипович 1883 – 1885 г., д-р Арновлиевич 1893 – 1897 г., д-р Токарович 1886 г. Първоначално в нея работят две медицински сестри. Всеки от тях безспорно оставя своя принос в здравеопазването на региона.
Д-р Б. Окс не само участва в първите стъпки на здравеопазването в града и региона. Само 3 години след полагането на основите на болничното заведение в Разград, д-р Окс урежда първата в България Лаборатория за производство на ваксина за едра шарка – болест, покосявала хората през тези години. Под прякото ръководство на д-р Окс през 1881 г. е създадена противовариолната ваксина оспения телетник. Лабораторията на д-р Окс става известна като Оспен институт. Успехът на ваксинацията достига с лимфа 74 % и с детрит 90 %. Благодарение на телетника през 1882 г. се предотвратява епидемия от едра шарка в Разградски и Севлиевски окръг.
Акцент в изложбата е и първата дипломирана лекарка в Разград д-р Мария Громова-Белчева, която получава докторската си степен от Медицинския факултет в Нанси на 29 юли 1901 г., защитавайки дипломна работа на тема: “Quelques considerations sur la chlorose”. Представена е и дипломната ѝ работа. На изложбата може да се види и управителят на болницата д-р Наум Башев.
Редица снимки от началото на ХХ век са запечатали дейността на лекарския и акушерския колективи в Разградската болница. През този период в града е д-р Хари Арман Варкони от Австрия. За него се знае само, че преди да дойде в Разград, му е било поверено хирургичното отделение с физио и механо-терапия на откритата по време на Първата световна война Централна военна болница в София, разположено в четириетажната сграда на хотел “Петербург” на ул. “Екзарх Йосиф”. Сведенията сочат, че е назначен като ординатор І степен в Разградската болница през октомври 1924 г. Той извършва първата апендектомия в Разград и поставя началото на хирургичната помощ в нашия град. Същата година е назначена като медицинска сестра в болницата Анна Сталбовская. Поради конуренцията и не дотам етичното отношение на разградските лекари към д-р Варкони, той е уволнен. В негова защита се вдигат всички граждани. Тази полемика е отразена подробно на страниците на в. „Разградско слово”.
През 20-ти и 30-те години на ХХ век лекарите развиват активна дейност и извън своите кабинети. Те са сред инициаторите на редица позитивни начинания, насочени най-вече към детското здравеопазване.
Д-р Георги Панов е инициатор за откриване на летовище на гара Разград през 1925 г. и дълги години със своя опит полага усилия за превръщането му в истински кът за отмора и укрепване здравето на учениците. Лятната колония се издържа от Комитет с председател д-р Г. Панов и ръководител на летовището Венелин Иванов.
В Разград няма планински въздух и морски климат, но за отмората и укрепването на децата се оказват достатъчни чистият горски въздух, слънчевите лъчи, изобилната храна и не на последно място задружните детски забавления. Всичко това е налице в летовището на гара Разград.
Колонията поема между 70 – 80 деца през летните месеци, които почиват на две смени от по 25 дена. Малките възпитаници на Разградските училища, уморени и отпаднали, за по-малко от месец напълно закрепват и възстановяват изгубените сили през учебната година.
Друга придобивка за децата е детското игрище в градския парк, устроено от Разградското дружество за борба против туберколозата в изпълнение на програмата за подпомагане на децата да растат и да се развиват при най-благоприятни условия. Откриването на площадката на 29 юли 1934 г. се превръща в малко събитие за града. Подходяща за случая реч държи градският лекар д-р Н. Недялков. Той отбелязва, че градът ни е на едно от първите места по заболявания от туберкулоза, описва последиците от болестта и завършва с думите: ”Ние искаме да спасим децата, да ги извадим от прашните и нехигиенични улици на града и тук в игрището, под добър контрол да заздравяват и крепнат.”
Игрището първоначално разполага с пързалка, люлки, “дъски за люлеене” и пясъчници и се превръща в любимо място за децата.
За да се поощряват грижите за децата, е проведен конкурс за най-добре гледано дете през 1934 г., като отново инициаторите са д-р Панов и д-р Недялков.
Двамата лекари са автори на редица статии в местната преса на здравна тематика.
Здравеопазването е приоритет и в бившия Разградски окръг. С Постановление № 61 на Министерски съвет от 20 май 1975 г. се разкрива Полувисш медицински институт в Разград. Институтът носи името на руския учен Иван Павлов. Учебното заведение подготвя медицински сестри общ и детски профил.
Първата учебна година е открита тържествено в Окръжна болница – Разград на 15 септември 1975 г. Курсистките от първия випуск уверено прекрачват прага на болницата. Институтът съществува в продължение на 6 години – до 1981 г.

Изложбата завършва с фото и документални материали от дейността на болницата през 80-те години.

Дарина КОЛЕВА

На снимките:

1. Сведения за извършената ваксинация в Разградско окръжие за 1892-1893 г.

2. Снимка на Детската консултация в Разград – в средата на снимката е д-р Златева. 40-те години на ХХ в.

3. Снимка на сградата на аптеката и здравния дом в Разград [1936 – 1937 г.]

4. Снимка на колектива на Вътрешно отделение на болницата в Разград – 1953 г.

5. Снимка от Първомайска манифестация в Разград – на преден план е колективът на разградската болница. 1 май 1958 г.

6. Снимка от Вътрешно отделение на болницата в Разград по време на визитация. Д-р Илия Досев преглежда болните. 1958 г.

7. Снимка на студентки в Полувисшия медицински институт „Иван Павлов“ – Разград. 1975-1976 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.