За Мей започва обратното броене до решаващото гласуване за Брекзит

Камарата на общините в британския парламент започва петдневно обсъждане на споразумението за Брекзит.

То ще бъде последвано от ключово гласуване на депутатите на 11 декември, от което ще зависи съдбата не само на сделката, постигната миналия месец с ЕС, но и на премиера Тереза Мей.

За да бъде прието споразумението, то трябва да получи подкрепата на просто мнозинство от депутатите, или около 320 гласа, ако всички активни се появят и гласуват. Бивши високопоставени членове на парламентарни групи обаче казват, че премиерът може да се нуждае от само 305 гласа, като се отчетат болестите и отсъствията, отбелязва „Ройтерс“. Планът на премиера среща съпротива както от средите на евроскептиците, така и на привържениците на ЕС сред 314-те депутати от Консервативната партия и 313-те депутати от опозиционни партии.

Против вече заявиха, че ще гласуват опозиционни партии, малката северноирландската Демократическа юнионистка партия, на която правителството разчита за ключови гласувания, както и депутати от Консервативната партия.

По закон, ако сделката бъде отхвърлена, министрите разполагат с 21 дни, за да заявят как смятат да действат. По-рано правителството каза, че ако споразумението бъде отхвърлено, Великобритания ще напусне ЕС без сделка. Ако депутатите действително я отхвърлят, вариантите са оставка на Мей като лидер на Консервативната партия, предоговаряне на условията (макар премиерът и ЕС да казаха, че сделката няма да бъде отваряна отново), падане на правителството и нови избори.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ако британският парламент отхвърли проекта на правителството на Тереза Мей, изборът ще бъде или Брекзит без сделка, или никакъв Брекзит.

Вчера премиерът изрази увереност, че все още ще бъде на сегашната си позиция след две седмици, отхвърляйки спекулациите, че може да подаде оставка, ако загуби вота в парламента.

 

Възможен ли е отказ от Брекзит

Също днес се очаква генералният адвокат на Съда на ЕС да даде становището си по въпроса дали Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит. Съдът не е задължен, но обикновено следва мнението му, когато вземе крайно решение.

Миналата седмица съдът проведе спешно заседание по въпроса. ще трябва да прецени дали механизмът за излизане от Европейския съюз – чл. 50 от Лисабонския договор – може да бъде върнат обратно. Лондон активира чл. 50 с писмо към Брюксел на 29 март 2017 г. Въпросът е може ли да го „деактивира“? Ако съдът реши, че Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит, това е още една опция пред британските депутати, които засега трябва да избират между извоюваното от Мей и Брекзит без сделка, който предвещава хаос.

Британското правителство намира въпросите пред съда за нерелевантни; Мей непрекъснато повтаря, че втори референдум няма да има. Шотландският върховен съд обаче отправи запитването си към Люксембург и разглеждането му бе ускорено заради особените обстоятелства.

Джон Кер, британският дипломат, който е написал проекта на тази клауза, неведнъж е заявявал, че тя може да бъде отменена едностранно. „Зарът не е хвърлен безвъзвратно, все още има време и докато Великобритания не напусне ЕС, писмото за чл. 50 може да бъде оттеглено“, написа той в публикация неотдавна. Други правни експерти не са убедени. Те посочват, че други страни от ЕС вече са били принудени да правят разходи за преговорите за напускане и че фокусът на клаузата върху защитата на интересите на оставащите членове означава, че Великобритания не може да се откаже с едностранно решение.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.