Забрана за напускане на страната при неплатени глоби предлагат от Реформаторския блок

Не плащаш глоби, не напускаш страната – такава идея дават от Реформаторския блок с промени в Закона за движение по пътищата. Причината е ниската събираемост на глобите.

Според данни на транспортната комисия през миналата година българите и румънците, сравнено с останалите европейски граждани, са дали най-много жертви по пътищата – 95 загинали на един милион жители.

Затова се предлага глобата при каране с превишена скорост с над 50 километра в час да скочи двойно и да стане 700 лв. Ако бъдат заловени българи или транзитно преминаващи граждани през страната ни с подобно нарушение или са били част от тежка катастрофа, причинила тежки наранявания или смърт да бъдат сваляни и регистрационните номера на колите им.

Всички нарушители могат да бъдат залавяни при напускане на границата като информацията ще се предава от КАТ до „Гранична полиция“. Това е особено необходимо при гастарбайтерите, които се опитват да преминат през цялата територия на страната за 5 часа.

Така може да се увеличи и събираемостта на глобите, която е едва 9%, а това лято бяхме свидетели и на много трагични инциденти с чужди граждани и мотористи.

Статистиката и тук е стряскаща – за три години и половина, включително до средата на тази година са станали 1800 катастрофи с участие на мотоциклетисти със 160 загинали и 1900 ранени.

Cross.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.