Забраната за бурките в Пазарджик влиза в сила

От днес влиза в сила забраната за носене на покривала и други аксесоари, пречещи на идентифициране на личността в Пазарджик. При първо нарушение глобата е 300 лева и 1000 лева при всяко следващо.

В жива връзка в предаването „Сутрешен блок“ на Bulgaria ON AIR се включи Благо Петров, общински съветник от НФСБ. Според него забраната ще има ефект, тъй като още с приемането на забраната на 27 април лицата, които носят покривала, са намалели.

„Правилата, които въведохме с тази наредба за обществения ред, ще има своята роля“, заяви той. „Формално погледнато до днес наредбата не е в сила, от днес нататък би трябвало органите, които се занимават с контрола за спазването й, да започнат да действат.“

По думите му от днес нататък предстои полиция и общински служители да вземат мерки, защото правилата трябва да важат за всички.

Във връзка с това, че жени с никаб живеят предимно около джамията в квартал „Изток“ в Пазарджик и за статута на храма, Благо Петров каза, че има слухове, че джамията не е законна.

‘Аз смятам да задам този въпрос на кмета на Пазарджик, има определени съмнения, че не е законна. Доколкото знам е в частен имот. Как така се правят храмове в частен имот? На мен лично не ми е много ясно. Надявам се този въпрос да бъде разгледан от общинския съвет“, заяви Петров.

По отношение на твърденията на главния прокурор Сотир Цацаров, че поне първоначално се е плащало на жени да носят никаб, Благо Петров каза, че тези слухове не са от вчера, а от доста години насам.

„В Смолян съм чувал същите слухове, но това е трудно доказуемо, защото хората, които би трябвало да го кажат, никога няма да си признаят, че вземат някакви пари, за да носят определени облекла“, смята той.

Благо Петров е категоричен, че тази практика трябва да бъде преустановена.

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.