Естония поема председателството на ЕС

Правителството на Естония поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли. То обяви и своите приоритети в този период, докато делегация от Европейската комисия, водена от председателя ѝ Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск пристига за двудневно посещение в страната.

„Естония е готова за председателството“, заяви премиерът на Естония Юри Ратас.

„Ние сме готови да водим съюз от 28 страни-членки, дом на близо 500 млн. души. Програмата, одобрена днес, отразява нашето желание да запазим ЕС обединен, силен и гледащ напред. Единството означава подкрепа на европейските идеи, принципи и цели, но и да се направи така, че никой да не се чувства пропуснат или изоставен“, добави той.

Програмата на естонското председателство е съставена от четири основни сфери:

1. Открита и иновативна европейска икономика, при която ще бъде премахната ненужната бюрокрация. Подкрепяне на икономическия ръст и създаването на работни места при възползване от потенциала на единния пазар.

2. Сигурна и безопасна Европа, при която да има общи решения при сигурността и политиката на външните граници, както и по въпроса за миграцията и приема на мигранти.

3. Дигитална Европа и свободно придвижване на данни, при които да се развие цифрово общество. Предвижда се бърз, висококачествен и достъпен интернет като основа за умна и водена от данни икономика.

4. Включваща и устойчива Европа, при която да има равни условия за всички. Това означава подкрепа на по-добър баланс в работата и семейния живот. Естония смята за важно по-чистите условия на живот, които могат да се постигнат чрез зелена икономика и прилагането на Парижкото споразумение за климата.
На състоящата се в четвъртък вечерта в Талин церемония по стартирането на председателството на Естония в Съвета на Европейския съвет министър-председателят на страната Юри Ратас изрази убеденост, че добрите времена от членството в ЕС предстоят, предаде естонският вестник Postimees.

„13 години след възстановяването на независимостта на Естония и преди 13 години от днешната дата ние станахме членове на ЕС. Това бе наша важна цел, а ЕС бе всичко, което чакахме. Европа е мир. Европа е свобода и общи ценности“, заяви министър-председателят Ратас.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.