ЕП призова за затягане на кодекса на поведение на еврокомисарите

Кодексът за поведение на европейските комисари трябва да бъде затегнат, за да се предотвратяват конфликти на интереси в Европейската комисия и да се възстанови доверието на европейските граждани към политическите институции.

Това призовават депутати от Европейския парламент, съобщават от законодателния орган.

Това е ключовият призив, съгласуван от повечето евродепутати по време на дебат вчера с икономическия еврокомисар Пиер Московиси, по отношение на бизнес връзките в миналото и бъдещето на еврокомисарите и последните разкрития от офшорни зони.

Комисията иска всички граждани на ЕС да бъдат уверени, че еврокомисарите действат в интерес на Европа. Всеки конфликт на интереси следователно трябва да бъде избегнат и вече има много стриктни правила. Но правилата също трябва да вървят ръка за ръка с личната отговорност. Комисията следователно ще разгледа дали допълнително може да разреши тези проблеми, отбеляза Московиси.

Призивът на евродепутатите е във връзка със случаите с бившия шеф на Европейската комисия Жозе Барозу и бившия еврокомисар Нели Крус. Брюксел разследва дали двамата не са нарушили кодекса на поведение.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.