ЕП прие отпадането на визите за Украйна

Европейският парламент прие отпадането на визите за Украйна, съобщи евродепутатът Мария Габриел, докладчик по темата в ЕП.

Безвизовият режим ще се отнася за украинците, които имат биометрични паспорти. Те ще могат да пътуват без визи и да остават в рамките на 90 дни в рамките на половин година в страните в ЕС без Ирландия и Великобритания, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария.

Безвизовият режим важи за пътувания с цел туризъм, бизнес, посещение на роднини или приятели, но не и с цел започване на работа.

Решението, прието с 521 гласа „за“, 75 „против“ и 36 въздържали се, трябва да бъде официално потвърдено от Съвета на ЕС. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде обнародвана в Официалния вестник на ЕС, съобщи БТА.

Мария Габриел обясни, че Украйна е изпълнила всички изисквания на ЕС и дори е надхвърлила очакванията.

Много силно, положително послание излъчваме от Европейския парламент. Още от самото начало ние имаме ясна методология – когато са изпълнени всички критерии, тогава минаваме към либерализация на визовия режим. Още едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство, посочи тя.

Решението за отпадането на визите за Украйна беше отлагано няколко пъти, като очакванията бяха то да бъде взето до края на 2016 г.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.