ЕНП плаши Орбан с изгонване

Европейската народна партия (ЕНП) предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че може да обмисли да изхвърли партията му ФИДЕС от състава си, предаде Ройтерс.

Това може да стане поради притеснения за действията на ФИДЕС в сферата на върховенството на закона и запазването на демократичните свободи.

На годишния си конгрес в Хелзинки ЕНП прие специална резолюция с призив за зачитане на ценностите и свободите, на които се основава ЕС, и изтъкна, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Унгария. Но представители на ЕНП заявиха пред Ройтерс, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.

„Популисткият и националистически екстремизъм, дезинформацията, дискриминацията и заплахите срещу върховенството на закона са най-голямата заплаха срещу свободата и демокрацията в Европа след падането на Желязната завеса, – се казва в резолюцията. – Подчертаваме, че ЕС е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация и върховенство на закона… Призоваваме всички членове на ЕНП да спазват, уважават и насърчават тези принципи.“

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ценностите на блока са „свещени, независимо към коя партия принадлежи премиерът и дали това е в Унгария, Румъния, Полша, Малта, Гърция или Италия“. През последната година тези шест страни бяха обвинени в неспазване на ценностите на ЕС, припомня Ройтерс.

След като дойдоха на власт през 2010 г., Виктор Орбан и ФИДЕС постоянно предизвикват опасения в Брюксел чрез натиска си върху унгарските съдилища, медии и неправителствени групи, както и чрез отказа си да приемат пристигащи в Европа хора, търсещи убежище.

Макар ЕС често да протестира, той не е успял да спре това, което критиците на Орбан смятат за растящ авторитаризъм.

Висш евродепутат от ФИДЕС коментира, че в декларацията няма нищо, с което неговата партия да не е съгласна.

ClubZ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.