ЕК обвини БЕХ в нарушаване на европейските антитръстови правила

Българският енергиен холдинг е обвинен от Европейската комисия в нарушаване на европейските антитръстови правила и възпрепятстване на достъпа на участници до ключова газова инфраструктура в България, предаде Reuters.
ЕК е изпратила становище с възражения до БЕХ, до доставчика „Булгаргаз“ и филиала за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“, информирайки ги за предварителната позиция на Брюксел.
„Трябва да премахнем бариерите, за да могат европейските граждани и бизнеса да се възползват от по-конкурентни цени за енергията и сигурност на доставките. За да се конкурират на българския газов пазар, компаниите трябва да имат достъп до инфраструктурата на БЕХ“, заявява в официално становище по казуса комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.
Българският енергиен холдинг и филиалите му притежават или контролират българската преносна мрежа, единственото съоръжение за съхранение на газ в страната и капацитета на основния тръбопровод за доставки на синьо гориво в България, коментира ЕК.
През 2013 г. в Брюксел започна разследване, което цели да установи дали БЕХ злоупотребява с доминиращата си позиция на газовия пазар, а през август миналата година беше изпратено становище с възражения относно възможните териториални ограничения в договорите за доставки на електричество на БЕХ с търговци на нерегулирания български пазар за електричество на едро. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.