Един голям талант, блестял по световните музикални сцени, е вече част от културното наследство на Разград

Средата на деня на 20 септември беше много специален момент за Регионалния исторически музей и за Разград.

Музейните специалисти подредиха и отвориха за посещение нова експозиция. В залата на къща музей „Акад. Анание Явашов“ вече могат да бъдат видяни експонатите, дарени от световноизвестния виолинист Ваня Миланова на родния Разград. Желанието ѝ е тези експонати да останат в родния ѝ град.

В своето обръщение към присъстващите на откриването на експозицията директорът на музея Галена Радославова от името на музейната колегия и лично от свое име изказа голямата си благодарност към Ваня Миланова за предоставените ни културни ценности, които обогатяват фонда на музея и вече са част от културното наследство на Разград. „Един малък жест като израз на нашата благодарност ще бъде Свидетелство за дарение, което ще бъде връчено на специално събитие на дарителя. Засега експозицията се открива в рамките на Европейските дни на наследството, но тя ще бъде само началото в тази посока, тъй като в процеса на работата си по подготовката ѝ музейните специалисти са вдъхновени от нови идеи.“
Подробно експонатите и концепцията на експозицията представи Нели Николова, главен уредник в музея. Сакрално е мястото, отредено на две цигулки на Ваня Миланова от ранния ѝ период – най-първата, с която 6-годишното момиченце за първи път излиза на сцена, както и „артистичният ѝ костюм“, изработен специално за случая /бяла копринена рокличка/. Другата цигулка е от времето, когато Ваня е 12-13-годишна и с нея печели първите си награди. Разбира се, има и снимки от първото ѝ излизане на сцена, както и от първия ѝ самостоятелен концерт на 9-годишна възраст /1963 г./. Също в това пространство са и специалните снимки с нейния първи учител по цигулка Йордан Йорданов /на пианото – М. Льондева/. Представени са нейни сценични костюми, програми и афиши за концерти в България и в чужбина /само част от тях/, снимки от световните сцени, една скица, рисувана през 1983 г. по време на концерт в Ковънт Гардън от художник, който е в публиката… Пространственото оформление на експозицията е дело на инж. Александра Николова.
И за да бъде присъствието на виолиниста по-осезаемо, през цялото време звучеше музика в нейно изпълнение, а също чухме откъс от нейно интервю от 1999 г., в което Ваня споделя интересни неща за себе си. А после – и някои от личните ѝ прозрения, споделени в книгата, която е вдъхновила и заглавието на експозицията – „С опита и мъдростта на виолиниста“.

В интервюто Ваня споделя: „Всъщност започнах да концертирам по-усилено благодарение на конкурса „Чайковски“. Спомням си, че научих концерта на Бетовен на 18 години, а на 20 се явих на този изключително престижен конкурс. Това бе и първият ми досег с голямата руска култура. Вярно е, че напрежението беше огромно, но пък и успехът е много хубаво нещо…“
Много мъдрост има в книгата, събрала прозренията на таланта и твореца. Мъдрост, която е валидна не само за музиканта, а за всеки един, избрал посоката на развитието си и осъзнал, че талантът му е даден, за да радва другите: „Артистът трябва да бъде без предразсъдъци.“; „Да станеш отличен цигулар е едно, но да станеш отличен музикант и цигулар е съвсем друг въпрос.“ Идеята беше публиката да бъде пренесена в „измерението Ваня Миланова“, да се докосне до личността и преживяванията на един голям талант, блестял по световните сцени. До един живот в музика, в пълна отдаденост на изкуството.
За Ваня Миланова денят е много щастлив – освен откриването на експозицията в родния ѝ град, тя получи още една хубава новина! По Virtuoso Channel са избрали нейните Capricii на Паганини между 7-те най-големи изпълнения! /наред с тези на Ricci, Accardo, Gitlis… Това я радва, тъй като през цялата си кариера тя е разчитала единствено на таланта си. Изключително развълнувана е от двете събития в този ден. Ред е на разградчани да покажат, че любовта е взаимна.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.