„Европа в Лудогорието“ ще гостува в Гецово, Езерче, Голям извор и Брестовене

Представянето на предстоящото Българско европредседателство ще гостува на 10 ноември в Гецово, на 27 ноември в Езерче, на 28 ноември в Голям извор и на 29 ноември – в Брестовене. Поредицата от събития по темата, организирани от Областна администрация – Разград, завърши снощи в Лозница.

Срещата води зам.-областният управител Нурие Црънгалова, която изрази убеденост, че жителите на община Лозница осъзнават как за десет години членство на България в ЕС обликът на област Разград се промени и регионът стана по-добро място за живеене. Црънгалова заяви още, че европредседателството на България е исторически момент за страната ни. От името на община Лозница участниците в събитието бяха приветствани от секретаря на местната управа Гюлтен Еминова.
В програмата на „Европа в Лудогорието“ в Лозница бяха включени две мултимедийни презентации – „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в Европейския съюз и сега“.
Директорът на дирекция: „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности“ в община Лозница Данаила Савова представи обобщена справка за реализираните на територията на общината европроекти през миинзалия програмен период. Общата им стойност е 34 384 931 лв., финансираните инициативи са по всички оперативни програми, предимно са свързани с техническа инфраструктура. Средно всяка година в периода 2007-2013 г. бюджетът на община Лозница е нараствал със 70% благодарение на европроекти. Със средства от ЕС са рехабилитирани 26 км водопроводна мрежа, изградена е 14 км нова канализация, пречиствателна станция, ремонтирана е водопроводна мрежа в 7 населени места от общината, 50% от общинските пътища са рехабилитирани, проектът на община Лозница за рехабилитация на образователна инфраструктура е сред първите в страната, финансирани по ОП „Регионално развитие“, бил е под №6. С европари са ремонтирани три читалища в села на община Лозница, спортни обекти, Младежкия дом, в 8 населени места са изградени многофункционални спортни площадки. Емблематичен е проектът на Градския парк – припомни Савова. Тя допълни, че са налице доста положителни промени за подобряване на качеството на живот на жителите на община Лозница, но местната управа ще продължи и занапред да търси допълнително финансиране, за да превърне общината в привлекателен регион за бъдещи инвестиции.
Участниците в събитието активно се включиха в дискусията на тема „Идеи за социално-икономическото развитие на община Исперих със средства от ЕС. Българското председателство на Съвета на ЕС – възможности и перспективи“. Въпросите им бяха свързани с необходимостта от ремонт на читалището, където се проведе събитието – „Пробуда-1912“, с нуждата от по-свободен достъп до ремонтираната спортна зала и други актуални в момента проблеми на града.
Част от събитието бе и културна програма, в която участваха таланти от Центъра за работа с деца-Разград – Пламена Петрова от класа по поп пеене на Свилена Дечева и солистките на Градския мажоретен състав Кристиана Друмева и Мелда Паша.
Сред участниците в събитието интерес предизвика и фотоизложбата на тема „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, включваща 23 снимки от дрон на обекти в област Разград, изградени или ремонтирани със средства от ЕС.
Изложбата, както и мултимедийните презентации ще са част от следващите четири събития, организирани от читалища в област Разград по темата Европа в Лудогорието“ в Гецово, Езерче, Голям извор и Брестовене.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.