Д-р Иван КИСЕЛОВ: Тестът за сънна апнея на кандидат-професионалните шофьори трябва да е задължителен

Според данни на МВР за последните 8 години у нас загиналите заради заспиване на шофьора зад волана са почти 5 400 души. Това стана ясно по време на кръгла маса „Сънната апнея и шофьорите“ в БТА. А от Българското дружество по сомнология обявиха, че около 10 процента от българите страдат от обструктивна сънна апнея. Точно те предизвикват тежки катастрофи десет пъти по-често, защото заспиват на волана за около 15 секунди. Затова лекарите се обединяват в искането всички шофьори у нас да бъдат изследвани за сънна апнея преди допускането им до шофьорски курс.

 

Потърсихме за коментар по актуалната тема д-р Иван Киселов – един от двамата специалисти по медицина на съня в Североизточна България, със сертификат за това от Единбург:

„Тестът за сънна апнея на кандидат-професионалните шофьори трябва да е задължителен. В това сам абсолютно убеден. Те управляват огромни тежки машини, при това много често и с опасни товари. А зад гърба на автобусните шофьори са десетки хора по седалките. По света изследването за обструктивна сънна апнея е практика отдавна, но тук…

В Турция например държавата осигурява на нуждаещите се апарата за постоянно положително въздушно налягане /Continuous Positive Airway Pressure – CPAP/. В Момента CPAP терапията е най-препоръчваното и най-ефективно лечение на ОСА (Обструктивна сънна апнея).

През 2011 година бях на едномесечен курс по медицина на съня в Единбург. Занятията ни започнаха с прожекция на филм на най-жестоките катастрофи в света: от Чернобил до верижни катастрофи по магистралите. Изводът бе, че огромен процент се предизвикват от заспали хора.

През годините с колеги два пъти стигахме до комисията по здравеопазване в две различни Народни събрания, с предложение тестът да стане задължителен и у нас. Не успяхме – тук нямало такъв проблем?!

За пръв път държавата си призна едва тази година, че не сме самотен остров и сънната апнея бе включена в наредбата на ТЕЛК за пенсиониране. Но – и това е нещо.

Пак тази година доц. Марио Милков, председател на Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане, успя и във Варна Общината пое задължителните тестове за обструктивна сънна апнея /полисомнография/ на всички шофьори на автобуси.

Силно се надявам да има и следващи крачки в тази посока и в национален мащаб, при това в близко бъдеще.

Хората със сънна апнея се „унасят“ по-често от другите при монотонни занимания, като шофирането на дълги разстояния, особено на магистрали. Това са шофьорите на камиони. При краткотрайни заспивания зад волана те са носят много голям риск за катастрофи.

/e-Razgrad/

* * *

Д-р Иван Киселов от Разград и доц. Диана Петкова от УМБАЛ „Св.Марина” – Варна са единствените сертифицирани специалисти по медицина на съня в Североизточна България – той от Единбург, Шотландия, тя – от Швейцария.

3 Replies to “Д-р Иван КИСЕЛОВ: Тестът за сънна апнея на кандидат-професионалните шофьори трябва да е задължителен”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.