Д-р Иван Киселов – със сертификат за специалист по ендоскопско-бронхоскопско-ултразвуково изследване

Д-р Иван Киселов, собственик на частната клиника „Ре Спиро“ в Разград, бе на едноседмичен курс в Хайделберг, Германия /Меката на респираторната медицина/.
В курса по ултрамодерния начин за Диагностика и лечение с апарат за ендоскопско-бронхоскопско-ултразвуково изследване /EBUS/, чакан с години от лекари специалисти от цял свят, този път участваха 42 медици.
В България няма център за работа с EBUS, казва д-р Киселов. Държавата ни разполага с два апарата: в Университетската болница „Св. София“ и в Панагюрище, но и двата не се използват, защото няма обучени за това специалисти и консумативи.
„Работата с EBUS подобрява диагностиката на белодробния карцином с 50% спрямо конвенционалната бронхоскопия. По този начин се стадира най-прецизно заболяването. Има подписан специален договор между Американското респираторно дружество, Европейското респираторно дружество и Асоциацията на гръдните хирурзи, че този метод облекчава тяхната работа“, разказва д-р Киселов. И допълва: „Доказано е, че с EBUS се вижда кои точно лимфни възли са реагирали, а това е начин за доказване на стадия на заболяването и прилагане, съответно, на най-правилния начин за лечение“.

Курсът в Хайделберг завършва с интерактивен изпит, а сертификатът отваря врати пред притежаващия го специалист в болниците.

Нещо, което е задължително да се случва и в Разградската болница. За да имат възможност нуждаещите се да получат адекватна помощ, при това с правата си на здравно осигурени лица. Като истински граждани на Европейския съюз.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.