Дървата за огрев ще поскъпнат заради изсветляване на сектора

Увеличение на цената на дървения материал през новия отоплителен сезон прогнозира заместник министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, цитиран от агенция „Фокус“.
Костов уточни, че става дума за леко покачване на цената на дървесината и то „би било обусловено от изсветляването на сектора“.
По-голямата част от законодателните и организационни мерки срещу незаконната сеч – с цел да изсветлят горския бизнес, все още не са влезли в сила. Георги Костов заяви, че повечето от тях ще влязат в сила след Нова година. „Това може би ще доведе до частично повишаване на цената на крайния продукт, който е дървеният материал. Обществото обаче трябва да избира какво иска – дали искаме да имаме ред, дисциплина и запазване на природата в горите, щадящо ползване на горите, или трябва да продължаваме по досегашния начин“, каза зам.-министърът.
Костов подчерта, че не само тези, които предлагат, но и тези които купуват незаконна дървесина, могат да бъдат подведени под отговорност при установяване на нарушение.
По думите му има големи количества неоползотворен дървен материал в Южна България, има проблем и с някои изкуствени гори, започнали да съхнат, което пък ще доведе скоро до свръхпредлагане и тогава неминуемо цената ще падне. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.