Дългове от близо 4 милиона лева тежат на болницата в Разград

Новото ръководство на разградската болница я е поело в тежко финансово състояние с много задължения в размер на 3 830 096 лв., съобщи днес директорът на лечебното заведение д-р Марин Керчев.
1 773 763 лв. от тях са по енергиен проект, несубсидиран от държавата, реализиран по време на управлението на д-р Иван Петров. Той е тежко бреме за болницата, тъй като ежемесечно до 2019 г. трябва да се внасят по 30 000 лв. погасителни вноски по взетия тогава заем. По думите на д-р Керчев, ако тези пари не се внасят всеки месец, биха били достатъчни за набавяне на медицинска техника и болницата би се превърнала в една от най-високотехнологичните в региона.
Останалите задължения са: към доставчици – 839 815 лв., от неизплатени отпуски на персонала – 437 729 лв. и др. Силно притеснително е, че 73,8% от финансовите постъпления отиват за трудови възнаграждения и почти не остават пари за реинвестиции и обновяване с нова техника. Според д-р Керчев нормалният процент е 56%, както било в повечето болници.
Най-спешните действия, предприети от новото ръководство, са: изграждане на информационна система, която ще запуши най-големите пробойни – от злоупотреби с незаконно изписване на лекарства и кръвни изследвания на познати и роднини, също нерегламентирани. За целта ще бъдат купени 50 нови компютъра и нов софтуер. Ще се осигури нова техника, като ръководството на болницата вече е внесло три проекта към Министерството на здравеопазването – за нов дигитален рентген за близо 600 хил. лева, и за доставка на два нови лапароскопски сета за безкръвна операция. Единият от тези медицински апарати ще бъде за операционното отделение, а другият за АГ отделението. Ще се оптимизира лечебния процес, включително и с привличане на висококвалифицирани специалисти – вече има назначени двама нови лекари и двама лаборанти. Предвижда се също да се създаде последователна програма за набиране на специализанти по медицина. Ще се проведат срещи по отделения за определяне на най-подходящите ръководни кадри в организационен и професионален план, както и за запознаване със специфичните за отделението трудности и тяхното преодоляване.
През този един месец, откакто новото ръководство пое управлението на болницата, са създадени писмени алгоритми на поведение и взаимодействие при лечение на спешни състояния във всички отделения. Именно липсата на тези алгоритми са били причината за снемане на доверието от предния изпълнителен директор д-р Гечо Жеков, изтъкна д-р Керчев. Без тях няма правила на действие и се допускат груби нарушения при лечебния процес, обясни той.  Създадени са и два нови кръга на дежурства, като единият е във Вътрешно отделение – Първо вътрешно, Гастро- ентерологично и Кардиологично отделение, а другият – в Белодробно, Физиотерапия и Очно отделение. Досега след 13.30 часа до следващата сутрин в отделението е оставала само медицинска сестра и по нейна компетенция са били викани от домовете им лекари, а с тези нови кръгове вече има винаги дежурни доктори. Организирани са и нощни дежурства в психиатричното отделение. Пребазирано е Белодробното отделение в нов ремонтиран корпус, което ще доведе до големи икономии. Назначен е нов началник на отделението – д-р Полина Гоцева, съобщи още д-р Керчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.