До 18 септември е срокът за продажба на частни гори

Собствениците на частни гори, които искат да ги продадат на държавата, могат да подават офертите си от днес до 18 септември. Те сами ще могат да определят цената на имота си, но няма да бъдат изкупувани парцели по цени, надвишаващи пазарната оценка. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов пред БНР.

Критериите

Парцелът трябва да граничи с държавни горски територии, за да може да се реализира процес на комасация. Също така гората трябва да е със специални функции, т.е. да е защитена или в защитена зона и задължително да граничи с територии, които са собственост на държавата. Размерите на парцела трябва да са между 1 декар и 5 хектара.

Причините за изкупуване

След реституционния процес, започнал след закона от 1997 г., 1.6 млн. граждани си връщат собствеността на одържавените територии. Оказва се, че стопанисването на горите не е по силите на повечето от частните собственици, които няма как да се справят с незаконната сеч и с пожарите.

За целта вече всяко горско предприятие ще има собствена система за видеонаблюдение:
„За целта ще използваме не само наши кули, но и тези на мобилните оператори. Тази система е изключително необходима най-вече за южните райони на страната , защото се дава възможност да се локализират пожари за няколко минути, което позволява бързото му потушаване. За да се борим с горските пожари, страната ни трябва да има добра техника“, допълни зам.-министърът на земеделието.

По данни на Министерство на земеделието частните гори, граничещи с държавни защитени територии, са най-много в областите Ловеч, Велико Търново и Видин.

Изкупуването на частни гори ще продължи и през следващата година, като сделките са доброволни. Собствениците трябва да се консултират с Камарата на независимите оценители, защото държавните горски стопанства няма да сключват сделки с територии, които са били обект на замяна и са с обявени цени над пазарните. Средствата за изкупуването са предвидени във финансовите горски планове и са в размер на 690 хил. лв.

 

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.