Доброволците за борба със стихиите в Лудогорието са малко, в Разград преговарят с алпинисти

Доброволците в областта са малко, а доброволчески формирования има само в общините Исперих – 25 души, Кубрат – 15 и Завет – също 15 човека. В останалите общини на Лудогорието сформирането им предстои, стана ясно на днешния семинар в областната администрация във връзка със Закона за защита при бедствия.
Занятието води зам.-областният управител Нурие Црънгалова под методическото ръководство на комисар Емилиян Станев – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Присъстваха кметове на общините в областта и служители от администрациите, имащи задължения по Закона за защита при бедствия, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
По време на първата част от семинара бе обсъдена и програмата за изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования. Представителите на общините, където още такива няма, уточниха, че теса в процес на изграждане. Но изрично подчертаха, че основен проблем е текучеството на хора – много отиват да живеят другаде, както и освобождаване на спасителите от работните им места при нужда. За да преодолеят това, стремежът е в състава им да включват предимно общински служители.
Данчо Димитров – ст. специалист „Отбрана и сигурност” към Община Разград съобщи, че вече са регистрирани 11 човека, на които предстои обучение и се очаква през 2016 година формированието да бъде окомплектовано.. Той акцентира и върху това, че идеята на Община Разград е в групата да бъдат включени хора от „Алпийски клуб-Разград” и медик, тъй като в Общинския център са разположени много административни и високи сгради и при евентуално бедствие тези хора ще бъдат изключително полезни.
Втората част от семинара премина с проиграване на Областния план за защита при бедствия в частта „Наводнение”, като беше разигран моментът с оповестяване, събиране и участие на доброволците.
e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.