ДАНС без право да арестува

Държавна агенция Национална сигурност вече няма да има никакви полицейски правомощия. Това предвижда постановление на Министерския съвет, с което се променя правилникът за прилагане на Закона за ДАНС.
Постановлението е прието на закрито заседание на кабинета миналата седмица, тъй като към него има секретни приложения. Откритата част от постановлението бе публикувана от правителствената информационна служба в петък. Промените се налагали заради изваждадето на ГДБОП от структурата на ДАНС и преминаването на антимафиотите отново към МВР. Те са предложени от министър-председателя Бойко Борисов, тъй като той пряко отговаря за дейността на ДАНС.
От правилника за прилагане на закона за ДАНС отпадат над 10 текста, които регламентираха полицейските правомощия на агентите и правото им да разследват престъпления. С промените агентите на ДАНС вече ще трябва да се обръщат към полицията, ако искат да бъде арестуван гражданин.
Служителите на ДАНС ще имат право да задържат единствено нарушители на сигурността на имотите на самата агенция, но отново ще трябва да викат полицай, става ясно от постановлението на Министерския съвет.
Отпадат и възможностите да бъдат регистрирани фирми, които да осигуряват прикритие на агенти.
Агенцията ще продължи да ползва служители на прикритие, но само в държавни органи и в юридически лица. Под контрола на ДАНС попадат и частни фирми и граждани, които работят на територията на стратегическите зони от важните национални обекти – примерно реакторите на АЕЦ „Козлодуй“.
Вече ще назначават в службата и без психотест. Остава обаче категоричното условие към кандидатите за постъпване в ДАНС да имат допуск до класифицирана информация.
Шефът на ДАНС вече ще има двама, а не трима заместници, гласи още промененият правилник за прилагане на закона. Отново се записва, че председател на агенцията се назначава от президента по предложение на Министерския съвет, след като миналата година законът бе променен така, че парламентът да избира шефа на агенцията. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.