Гюнай ХЮСМЕН: Като Областна администрация сградата на ДНА ще бъде от полза на всички и ще преобрази центъра на Разград

Днес в присъствието на журналисти Гюнай Хюсмен отключи предоставената вчера от правителството сграда на бившия Дом на армията в Разград, която трябва да се превърне в Дом на областната администрация.
„Подхождам към превръщането на тази уникална като архитектура за града сграда в място, където ще бъде настанена областната администрация, напълно държавнически. Давам си сметка, че докато тя бъде преобразена, аз вероятно няма да бъда областен управител. Но, това никак не е важно, важно е институцията Областна администрация да бъде по-близо и от полза на хората“, каза Гюнай Хюсмен.
Той аргументира именно с това настояването си пред Министерство на отбраната и правителството те да преотстъпят собствеността на имота.
„Достъпът сега до нас на седмия и осмия етаж в сградата на Общината е труден, а и не е нормално местната администрация да е хазяин на контролиращия я орган – областната администрация“, заяви Г.Хюсмен.
Работата започва още в първия работен ден на новата 2019 година. Ще бъде търсен архитект за идеен проект на реконструкцията, ще се иска разрешение от Общината за основен ремонт, ще се търси и финансиране.
„Изобщо не ми е ясно колко пари ще са нужни, но ще ги намерим“, категоричен е областният управител. Той специално благодари на правителството за държавническото решение от вчера, което гарантира оцеляването на рушащата се сграда. Не се съмнява, че министър-председателят Бойко Борисов и финансовото министерство ще подкрепят укрепването и преустройството на сградата. „Останалите нужни пари ще намерим – външно финансиране, спонсори… Начини има“, абсолютно уверен в изхода от предизвикателството пред него и екипа му е Гюнай Хюсмен.
Той поотрехна идейните планове как ще изглежда обновената вътре сграда. На партера ще е политическият кабинет на областния управител: заместниците му, главният секретар, фронт-офисът и нужните сервизни помещения. Пак на партера ще има и модерна конферентна зала с отделен вход, която ще може да се ползва по различни поводи от институции, фирми и неправителствени организации в цялата област.
На втория етаж ще бъде разположена администрацията – счетоводство и всичко останало. Място има достатъчно. Сега в областната администрация на щат са 28 души.
А в мазето най-вероятно ще е архивът.
Сградата позволява лесен достъп до нея и за хора с увреждания, и майки с детски колички, отбеляза днес специално Гюнай Хюсмен. Проектантите ще трябва да предложат и вариант за паркинг за хората с коли, които отиват по работа в областната администрация.
„Абсолютно съм убеден, културният живот на града няма да пострада от това, че сградата няма да има подобно предназначение. В Разград и сега има достатъчна място за ползотворен културен живот. А с преобразяването на почти руините сега в обновена сграда и обликът на централната част на Разград ще бъде друг“, заяви накрая областният управител, подкрепен и от заместниците си.
По-порасналите разградчани си спомнят, че до преди петнайсетина години един от първите предприемачи в града след 1989 година – Борис Иванов, бе префасонирал партера на този имот от страната на ул. „Кирил и Методий“ в магазин „От А до Я“. Останалата част бе таверна /и това още си личи по пилона за танци, бар-плота и декорациите на стените/. Втория етаж бе раздал под наем за офиси на различни фирми и кантори. Още по-преди – в овалния кабинет над колонадата на входа, бе настанен Центърът за художествена самодейност.
А историята на един от първите в държавата Военен клуб може да видите ТУК.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/e-Razgrad/

One Reply to “Гюнай ХЮСМЕН: Като Областна администрация сградата на ДНА ще бъде от полза на всички и ще преобрази центъра на Разград”

  1. И двата цвята са добри. По-важното е, че ще бъде реставрирана!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.