Гърция започна да разхлабва капиталовите рестрикции за местния бизнес

От днес Гърция започва да разхлабва ограниченията върху чуждестранните трансфери на гръцкия бизнес, деблокирайки разходите за внос, след като в края на миналия месец в страната беше въведен контрол върху движението на капитала, съобщава агенция Reuetrs.
Дневният лимит на паричните преводи беше повишен от 50 хил. евро до 100 хил. евро, зави пред репортери управителят на Гръцката централната банка Янис Стурнарас и добави, че около 70% от направените от бизнеса в страната заявления за плащания зад граница са били одобрени.
Гръцките фирми бяха засегнати от наложените преди около четири седмици рестрикции за прехвърляне на средства в чужбина, ограничавайки по този начин техните плащания за внос на суровини и на други стоки. От 29 юни компаниите в страната трябваше да подават заявления за подобни разплащания към чужди доставчици до специална комисия, даваща тези разрешения, като този процес отнемаше доста време.
Условията за бизнеса започват да се подобряват и в рамките на следващите 10 дни оторизираните органи в Гърция ще вземат решение за все още редица висящи нерешени въпроси, каза днес Стурнарас: „Що се отнася до одобренията (за парични трансфери за плащания към чуждестранни доставчици), сега вече сме много близо до месечните средства за внос, които гръцката икономика регистрираше преди кризата, каза той след среща с бизнес лидери“.
В понеделник властите в Атина отвориха отново банките в страната, след като осигуриха мостови кредит от Европейския механизъм за финансова стабилност за 7,16 млрд. евро, за да разплатят своите задължения към ЕЦБ и МВФ и след като гръцкият парламент одобри серия реформи, в замяна на преговори за трета спасителна програма в размер до 86 млрд. евро. От своя страна, ЕЦБ повиши двукратно, с по 900 млн. евро, размера на програмата ELA за осигуряване на спешна ликвидност на гръцките банки.
Според шефа на Атинската търговска и промишлена камара Константинос Михалос триседмичната банкова ваканция е коствала цели 3 млрд. евро на гръцката икономика, тъй като редица фирми са били принудени да затворят в резултат на въведения капиталов контрол.
В същото време Централната банка на Гърция заяви, че от 29 юни до 23 юли гръцките оторизирани власти са одобрили парични преводи зад граница за общо 1,585 млрд. евро, като голям част от тях са били предназначени за енергиен внос. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.