Гърция е отменила данъка от 26% за сделки с България

В края на миналата седмица Гърция с промяна в законодателството си се отказа от въведения данък от 26 на сто, с който в страната се облагаха сделките с компании от България, където данъчното облагане е по-благоприятно. От Министерството на финансите обявиха, че България е удовлетворена от това решение.
На практика в края на седмицата южната ни съседка ратифицира Третата спасителна програма, която включва и отмяна на въпросната разпоредба.
За нея се разбра в началото на годината. Целта на Гърция бе да се бори с износа на печалба към България, където данъчното облагане е по-ниско. Затова Атина обяви, че ще задържа 26% (колкото е корпоративният данък в страната) превантивно за всички контрагенти и ще ги отблокира едва когато се докаже, че целта им не е избягване на данъчното плащане.
В края на март Министерството на финансите се оплака от това в писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси.
На 3 август Еврокомисията се произнесе по казуса в полза на България. Заключението на ЕК е, че Гърция е нарушила правилото за свободно движение на стоки в рамките на Европейския съюз.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.