Гърция върви към предсрочни избори. Правителството изгуби парламентарното мнозинство

Гърция върви към предсрочни парламентарни избори, вероятно през септември, след като правителството на Алексис Ципрас изгуби мнозинството в парламента. Неговата партия СИРИЗА се раздели на няколко фракции.
Прилагането на реформите от третата спасителна програма изисква правителство със силна парламентарна подкрепа. Кабинетът на Алексис Ципрас вече няма мнозинство в парламента, след като 40 депутати от управляващата СИРИЗА реално гласуват против програмата на правителството. Очаква се в следващите дни премиерът да подаде оставка, коментират днес медиите в Гърция, като се позовават на източници от правителството.
Гръцкият премиер все още не е направил изявление, дали ще поиска вот на доверие или ще обяви направо извънредни парламентарни избори. Вероятните дати, коментирани от медиите, са през септември.
Днес Атина погаси 3,4 милиарда дълг към Европейската централна банка. Средствата са от третия заем от 86 млрд. евро, който Гърция получи след споразумение на финансовите министри от Еврозоната. Премиерът Ципрас изпрати днес молба към председателя на Европарламента Мартин Шулц, именно Европарламентът да е гарант по сделката с кредиторите. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.