Гръцкият парламент прие нов пакет мерки

Гръцкият парламент прие втория пакет мерки за реформи, което бе условие за започване на преговори с международните кредитори, съобщиха световните агенции.
Законът предвижда промени в гражданско-процесуалния кодекс, насочени към продължаващите твърде дълго процеси, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на Европейския съюз за оздравяване на финансовите институции.
В бъдеще при банков крах първият удар ще бъде върху акционерите. Законът за банките отново гарантира депозитите до 100 000 евро, а вложителите с активи над 100 000 ще участват в евентуално рекапитализиране на финансово затруднената институция също като акционерите. Документът бе приет с 230 гласа „за“ при 63 „против“, петима въздържали се и двама отсъстващи в 300-членния гръцки парламент.
Премиерът Алексис Ципрас бе принуден да разчита на подкрепата на проевропейската опозиция след бунт в неговата радикална партия СИРИЗА, отбелязва БТА.
Признавайки допуснати грешки, преди гласуването Ципрас отново изрази пред депутатите гордостта си, че се е борил за ключовите интереси на Гърция, например, за опрощаване на дълга. Той посочи също така, че ще се бори да гарантира, че реформите ще бъдат въведени възможно най-справедливо.
На 16 юни гръцкият парламент прие първия пакет мерки за реформи, с което бе ратифицирано и споразумението с кредиторите от 12-13 юли и изменено данъчното законодателство. Според министъра на финансите Евклидис Цакалотос приемането на двата закона дава възможност в петък (24 юли) да започнат жизнено важните преговори с кредиторите за трета спасителна програма за Атина на стойност до 86 млрд. евро. Очаква се преговорите да приключат до 18-20 август. /Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.