Гръцката държавна телевизия и радио отново в ефир

Стартира дейността на гръцката държавна телевизия и радио. Медията беше закрита от предишното правителство, но новият парламент гласува за възстановяването й.
Нов тип държавна медия – без натиск на партиите и без корупция, обещава правителството на СИРИЗА. Рейтингът на пилотните програми е висок.
„Създадохме условия за нова държавна телевизия и радио, далеч от партийно влияние и натиск, корупция и безстопанственост, както беше в миналото. Това ще е държавна компания за информация с нов статут,който гарантира демократична, обективна и свободна журналистиката“, заяви премиерът Ципрас ден преди официалния старт на медията.
Законът за държавната телевизия и радио беше приет от парламента, като само депутатите на консервативната „Нова демокрация“ не го подкрепиха.
Държавната медийна компания НЕТ беше закрита преди две години, което предизвика както стачки на уволнените, така и недоволство сред гърците. Официалната причина, посочена от предишното правителство, беше икономия на държавни средства, но според гърците закриването е следствие от високия рейтинг на държавната медия и стремежа на журналистите към медийна независимост.
Новата медийна компания ще се издържа само от приходи от реклами и минималната такса, която гърците плащат за държавните медии.
От друга страна правителството е решено да въведе данък върху честотите на частните телевизии, както и да удържа по 20% от приходите им от реклами. Телевизионният пазар се отваря за всеки заинтересован, коментира финансовото министерство. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.