Главният прокурор иска забрана за бурките на публични места

Главният прокурор Сотир Цацаров иска да се забрани носенето на бурки на обществени места и в училищата, съобщава Нова телевизия. Главният прокурор даде пресконференция в Пазарджик, където Окръжният съд гледа делото срещу 14-те жители на Пазарджик, Пловдив и Асеновград, обвинени в насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на война.
„Моето мнение е, че подобни ограничения трябва да съществуват по отношение на учебни заведения, публични места, т.е. конкретно в тези места, както има такива забрани в други европейски страни. Това е нещо, което трябва да бъде дискутирано много внимателно, защото е много лесно да бъде нещо забранено“, заяви обвинител номер едно.
Според Цацаров, Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт, с оглед новите реалности, и да се намери точният баланс между религиозната свобода и защитата на обществото.
Той коментира, че делото срещу 14 подсъдими за пропагандиране на идеите на „Ислямска държава“ и за призоваване към война не е свързано с религиозните свободи.
Според Цацаров в момента Наказателният кодекс не дава необходимите „оръжия“ в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с подобни престъпления.
„Трудно се коментира дело, което е във фазата на съдебното производство“ посочи главният прокурор по отношение на обвиненията за разпространение идеите на „Ислямска държава“.
„Най малкото не е коректно към съда. Всичко това, което е необходимо, за да обоснове прокуратурата обвинителната си теза, е направено. Когато разследването по това дело започна, ще ви припомня парламентарен дебат, при който ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИД, при този дебат бе изтъкнато, че тези действия се извършват от ДАНС и прокуратурата, за обосноваване на техните бюджети, а от страна на прокуратурата – действията и били ПР. Времето показа, че авторите на тези думи са действали в услуга на своя собствен политически ПР. Времето показа, че подобни явления са изключително опасни“, отчете Цацаров.
„Вчерашната ни среща с директора на Европол показа, че подобни явления са само началото. В страни като Белгия, Франция, явления, за които тук се води съдебно производство сега, всъщност са били началото на нещо далеч по-голямо“, предупреди главният прокурор.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.