ГЕРБ: НПК не е мястото на нови правомощия на прокурора, редно е да се запишат в Закона за съдебната власт

ГЕРБ не се отказва от идеята си да се даде възможност на главния прокурор да спира търговски сделки за срок до 48 часа след сключването им.
Макар по-рано днес основният вносител и председател на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов да оттегли поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждаха новите правомощия, намерението на управляващата партия е да вкара текстовете в Закона за съдебната власт.
„НПК не е мястото на нови правомощия на прокурора, редно е да се запишат в Закона за съдебната власт“, коментира пред „Дневник“ Димитър Лазаров от ГЕРБ.
Предесдателят на правната комисия Данаил Кирилов потвърди пред журналисти, че намерението е преди второто четене на приетите днес промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) в преходните и заключителните разпоредби да бъдат направени поправки в Закона за съдебната власт, като се даде възможност на главния прокурор на спира търговски сделки за 48 часа, а през това време съдът да събира доказателства.
По думите му е възможно ГЕРБ да заложи участие в процеса и на финансовия министър и той да предлага действия по спиране на търговски сделки на главния прокурор. „Тъй като се подхожда доста параноично, че даваме свръхправомощия на един орган, ако ще успокои обществото не е невъзможно орган на изпълнителната власт да предлага такива действия на независимия прокурор. Ако това ще е гарантиращ елемент – да, уместно е да се обсъди, а ако има воля, може и да се приеме“, каза още Кирилов.
Има конкретни основания в момента да се възползваме и от такава мярка, защото в момента залогът е много голям за икономическата и финансова стабилност, коментира пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

По-рано днес Цветанов коментира, че след кафе със съпредседателя на групата на Реформаторския блок Радан Кънев решили да оттеглят поправките в НПК. Според Кънев прокуратурата отдавна е доказала, че не може да се справи със сегашните си задачи, камо ли за нови. Той казва пред „Дневник“, че не е запознат с намерението на партньорите си да внесат отново текстовете.

„Прокуратурата няма нито капацитета, нито интегритета да изпълнява задълженията, които ѝ вменяват предложенията за промени в ГПК, приети днес на първо четене. За съжаление, единствено от РБ се обявихме против тези предложения, останалите групи се поддават или на зависимости, или на плосък популизъм. Слава Богу, колегите от ГЕРБ под наш натиск оттеглиха поне предложенията за изменения на НПК, предвиждащи Главният прокурор да „спира сделки“ без яснота нито за предпоставките за подобно спиране, нито за възможния контрол върху тези действия“, написа Кънев в социалната мрежа Фейсбук. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.