ГЕРБ, БСП и ДПС приветстваха номинацията на Ирина Бокова, реформаторите – твърдо против

Голяма част от депутатите подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН и я определят като добра и с шансове за успех.
Новината от късно снощи днес бе коментирана от народните представители в кулоарите на парламента.
„Няма съмнение, че това е най-добрата кандидатура“, заяви Джема Грозданова (ГЕРБ).
Тя припомни, че кандидатурата на Бокова е била предложена още през миналата година.
„В бюджета за 2016 г. е заложено това име. Има отделени пари за кампания. Надяваме се страната ни да има шанс да получи един от най-високите постове в света“, заяви Грозданова. Според нея кандидатурата не е забавена и Бокова има своите шансове.
Лидерът на БСП Михаил Миков призова правителството да ангажира посланиците за усилена работа. Той определи кандидатурата на Бокова като „положителна“ и „чудесна“ дори да е закъсняла.
„Сега трябва да се ангажира цялата държавна машина, за да стигне България до този успех. Кандидатурата има решение на МС от доста време. Ставаше въпрос да се изпрати писмото. Тази кандидатура е отдавна издигната. Сега е официално представена. Оттук насетне предстои работа и осигуряване на подкрепа“, каза още Миков.
Четин Казак (ДПС) определи издигането на Бокова като добро и мъдро решение, което отчита реалностите и реалните шансове на България.
„Нямаме позиция, защото не сме го обсъждали. Никой не е искал от нас да го обсъждаме. Моето лично мнение е, че тази кандидатура не е най-доброто решение. Но по принцип ще го подкрепя, защото трябва да има българска кандидатура и трябва да се гони максимално ефективната кандидатура“, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.
Реформаторският блок не коментира въпроса – защото още не бил обсъден в групата, искали да имат общо решение, обясни Найден Зеленогорски. Реформаторите нарекоха кандидатирането на Бокова „щета“ за България и по-голям скандал от спестовниците в КТБ.
Гроздан Караджов нарече кандидатурата на Бокова „катастрофално неподходяща“. Според него Кристалина Георгиева била по-подходяща и не водела до такова поляризиране на обществото. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.