Ген. Брадшоу: Трябва да покажем на Русия, че сме непоколебими

Действията на Русия в Крим и Източна Украйна показаха готовността на Русия да започне процес на промяна суверенните граници на суверенни държави със сила. Това е съществено отклонение от международно приетите правни норми. Това заяви на брифинг в сградата на Министерството на отбраната зам.-върховният главнокомандващ на съюзническото командване по операциите на НАТО ген. Ейдриън Брадшоу.
Според генерала това би имало последици не само за България, но и за всички държави в НАТО и особено за тези от Източния фланг. „Ние трябва да покажем недвусмислено, че сме непоколебими в това, че ще застанем зад постановките на член 5-ти. Нашият отговор досега е бил изцяло отбранителен и напълно пропорционален на заплахата, но е абсолютно необходимо да уверим съюзниците си, че заставаме зад принципите за колективната отбрана и няма да позволим агресия от страна на дадена държава към нито един от нашите съюзници“, категоричен бе той. По думите му, въз основа на нашия възпиращ потенциал, в който всички съюзници трябва да имат доверие, ще можем да изградим по позитивни контакти с Русия.
Днес ген. Брадшоу е имал възможност да се срещне със зам.-министъра на отбраната, както и да разговаря с началника на отбраната вицеадмирал Николов. Двамата са обсъдили много въпроси, свързани с ученията и възможностите за подготовка и тренировки, като част от мерките на НАТО за гарантиране сигурността, разгръщане на сили в отговор на кризи и продължаващото участие на България в операции на НАТО в Афганистан и Косово.
Алиансът на държавите от НАТО единодушно одобри мерките за повишаване на гаранциите за сигурността, както и повишаване на готовността на силите за отговор на НАТО, каза Брадшоу. Той изрази удовлетворение от „плановете и готовността на България да осъществи изграждането на център за интегриране на силите на НАТО на своя територия, чиято цел ще бъде да спомогне за координиране на съвместната подготовка и тренировки“.
Ген. Брадшоу отбеляза възможността на провеждащите се в момента военноморски маневри в Черно море, които са успели да демонстрират оперативна съвместимост между военноморските ни сили. „Приносът на България отразява вашата твърда решимост и ангажираност в колективната сигурност. Искам да изкажа своята благодарност на вас, на Българската армия и на вашата страна за вашата подкрепа и принос към Алианса“, не проусна възможността за демонтриране на висш дипловатически пилотаж генералът.
Като член на НАТО България е в готовност да изпълнява своите ангажименти за осигуряване на сигурността в региона, заяви от своя страна началникът на отбраната на България вицеадмирал Румен Николов след срещата с ген. Ейдриън Брадшоу. Безспорно военностратегическата обстановка, допълнена от климатичните особености и енергийните проблеми не омаловажават значението на военния фактор, каза още вицеадмирал Николов. Военният фактор до голяма степен спомага за разрешаването на проблемите в областта на сигурността и отбраната, но така и при преодоляване на препятствия, които ни създават климатичните условия.
Всичко това е обвързано с подготовката, ученията и тренировките, които се осъществяват в съюзнически формат, част от които са българските сили, подчерта Николов. „Немислимо е в само наши условия да организираме и проведем тези тренировки и да разчитаме, че при необходимост от създали се условия в и извън територията ни, ще има достатъчен синхрон в действията на нашите сили и в действията на съюзниците при изостряне на обстановката“, подчерта той. /shum.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.