В ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ приключи e-Twinning проект по метода Монтесори – или когато детето учи като на игра

Проектът „Коледно приключение“ е регистриран в европейската образователна платформа и мрежа e-Twinning – част от „Erasmus+“ като национален проект, насочен за деца в начален етап на обучение. Ръководител на проекта за училището е Емилия Михайлова-Спасова.

Целите на проекта са пряко насочени към усвояване на нови знания и практики по метода на Д-р Мария Монтесори. В учебното заведение имат желанието и потенциала да следват иновативните практики в образованието. като отговор на все по-растящата нужда от промяна в образователните институции, които да са адекватни на съвременната действителност и компетенции.

Проектът стартира на 01.11.2018г.  като програмата на дейностите му е съобразена с възрастовите особености и интереси на учениците – смесена група  от I “а“ и  III „в “клас. В часовете за занимания по интереси  малчуганите от ОУ „И.С.Тургенев“ и  техни връстници от още  13 селища на България имат възможност да се опознаят взаимно чрез представените от ръководителя на всяка група материали за местната история, география, култура, фолклор.

Заниманията се провеждат в компютърния кабинет, в класните стаи. Така,  поставени в различна обстановка, в нова организация на работа, в нови отношения и поведение децата преодоляват обичайната  бариерата на общуването, изказът им е по-свободен .

Прилагането на метода Монтесори доведе до „разчупване“  на определени стереотипи. Децата участват активно при изготвяне и популяризиране на информацията за град Разград и своето училище. Като на игра научават подробности за живота и творчеството на руския литературен класик, чието име е патрон на училището.

Съобразно специфичните нужди и възможности  децата изработват сами или с помощ от по-голям приятел коледни картички, които вече са на „Коледно пътешествие“ към  партньори в проекта – ДГ „Дора Габе“ – Добрич, СУ „Бачо Киро“ – град Летница и ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – с.Габровница, обл. Монтана.

За повечето първокласници изпращането и получаване на коледни картички се случва за първи път и им донесе освен коледно настроение и приятно вълнение.

Децата, впечатлени от материалите за коледните обичаи в различните краища на България, изпратени от партньорите в проекта си  продължиха темата споделяйки книжки, оцветявки, редиха пъзел на Българската Коледа … Така изградиха своите представи за недалечното минало на българите, за християнската вяра, за  културния и материалния начин на живот на българина.

В дейностите по е-туининг проекта като партньори привлякохме родители, баби и каки, които помогнаха освен с осигуряване на необходимите материали за картичките, взеха и активно участие в картичкоработилницата. На тяхното компетентно мнение разчитахме и на изложбата на коледни картички – най-оригиналните  вече са в ръчичките на своите получатели!

Две от тях, на Ивелин и Аляра, са удостоени с  награди от конкурса на ЦУНТ – Разград!

Успешно реализираният проект „Коледно пътешествие“ е шести за  ОУ „И.С.Тургенев“ и покрива част от изискванията, необходими  за кандидатстване за знака „e-Twinning училище“.

Емилия Михайлова-Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.