В Кубрат гостува американски учител, запознали с децата от СОУ „Хр.Ботев“ по Интернет

Връзките между СОУ „Христо Ботев“ в Кубрат и гимназията в гр. Хендерсън, щата Кентъки в САЩ, датират от близо 8 години. Тогава ученици от двете училища си размениха електронни писма за първи път. През отминаващата учебна година ученици от настоящия 8-а клас, с учител по английски език Нина Цонева и техни връстници от класа на учителя в гимназията Уилям Фогъл проведоха две онлайн скайп конференции. На тях учениците представиха себе си, класовете, училищата, градовете, традициите fogan1и обичаите при празнуването на общи празници, като Коледа, Великден и Хелоуин.
Фогъл и неговите ученици са останали доста впечатлени от кубратчани и са изразили своето възхищение от това, колко открити и интелигентни са те и от доброто им ниво на владеене на английски език.
В резултат на това Уилям Фогъл решил да посети Кубрат и училището. Тук той влезе в часовете по английски език на 8-а и 9-а клас, след което поговори с учениците на различни теми и отговори на техните въпроси. Особено приятно и непринудено протече срещата му със старите си познайници от 8-а клас. Те успяха да се отпуснат и му разказаха много за любимите си предмети, музика и занимания в свободното си време. След часа те го заведоха до градския музей, където го запознаха с историята на града. Това стана със съдействието на Иванка Алексиева, учител по история и на Цветелина Йорданова, която помогна с превода. Срещата с учениците от 9-а клас бе разговор на по-сериозни теми, като приликите и разликите в образователните система на България и САЩ, за и против смъртното наказание и други обществено-политически въпроси.
На финала бе организирана среща в актовата зала на училището, на която бяха поканени учениците от езиковите паралелки, техните класни ръководители и учители. Мелиса Алексиева на отличен английски език представи училището си.IMG_5032 (1)

След това Улиям Фогъл разказа за себе си, гимназията, за това как учениците в САЩ се оценяват, за изпитите в края на учебната година и за богатия си педагогически опит. Присъстващите зададоха няколко въпроса, след което го заведоха на обиколка из града. Показаха му парка „Омол“, центъра на града, разказаха му историята на часовниковата кула и легендата за Хан Кубрат. Накрая гостът благодари на учениците за вниманието им, изрази възхищението си от богатата им обща култура и отличното владеене на английски език и обеща да дойде отново в града.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.