В кубратската болница запояват по време на операция кръвоносни съдове до 7 мм за 1 секунда

В Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Кубрат бе представена новозакупената медицинска апаратура от последно поколение. С нея кубратската болница въвежда в медицинската си практика нов, най-съвременен метод за хирургично лечение. Той позволява по време на операция кръвоносните съдове до 7 мм да бъдат запоявани в рамките на 1 секунда.
IMG_6027Новата система включва апарат с комплект инструменти за конвенционална и лапароскопска хирургия. Тя е закупена само преди седмица за около 25 000 лева. Това е изключително скъпа придобивка, която може да се надгражда непрекъснато.
Пресконференцията бе открита от управителя на „МБАЛ – Кубрат“ д-р Павлина Мичева. След това за новата апаратура разказа д-р Евгени Генев от Разград, който освен че е отличен хирург, но и работи активно с екипа на хирургичното отделение в кубратската болница, с ръководител д-р Младен Маринов. Той сподели, че новият метод на хирургическа намеса има редица предимства. Правят се операции с почти нулева кръвозагуба. Съкращава се времето за операция почти наполовина. Намаляват болничният престой, следоперативните усложнения и болки. По време на операцията се предпазват от увреждане съседните тъкани и т. н.
IMG_6032С тази инвестиция хирургичното отделение на кубратската болница изпреварва в модернизацията си много по-големи клиники. Такава апаратура няма дори в областните болници в Разград, Силистра, Русе и Търговище.
От своя страна д-р Мичева разказа за многостранната работа на цялата болница, разведе присъстващите из обновените отделения и показа болничните стаи, които по-скоро приличат на хотелски апартаменти от висока категория. С интерес бе разгледана и стаята с новата апаратура.
/e-Razgrad/
Светломир КИРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.