Възстановяват паметника на Борис III в Попово

Знаете ли, че първото място в България, където е направен паметник на цар Борис III е Попово? Впечатляващият мемориал е дело на възпитаника на Римската академия за изящни изкуства – Кирил Тодоров.
Точно този паметник на цар Борис III в Попово ще бъде възстановен. Идеята е паметникът да се „върне“ на мястото си в градския парк следващата година, в навечерието на честванията на 80-та годишнина от Царските маневри край Попово, каза секретарят на общината Владимир Иванов.

Иванов уточни, че вече е създадена организация за националните чествания на годишнина. Тържествата ще бъдат на 22 септември 2017 г. едновременно с отбелязването на националния празник на България.

Създаден е Инициативен комитет, който работи последователно за възстановяването на историческата справедливост, каза Иванов. Има и решение на Общинския съвет в Попово. Монументът ще припомня и важни събития за региона и за българската история – т.нар. Големи царските маневри от септември 1937 г. край Попово.

Владимир Иванов, който е историк по образование, разказа, че през 1937 г. българското правителство и цар Борис III пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия и започва превъоръжаване.

Взема се решение за осъществяване на първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война, които се провеждат край Попово и остават в историята като Големите царски маневри. Маневрите са проведени в землищата на селата Ковачевец и Паламарца, посочи Иванов.

Държавата влага много средства в различни обекти в Поповска околия. По това време е изградена сградата на жп гарата и емблематичната Поповска гимназия, павира се центърът и се електрифицира градът, строят се пътища в посока Ковачевец, изграден е масивен мост край село Иванча, по който да премине тежката военна техника. Всичко това е свързано с личното благоволение на цар Борис Трети и затова поповската общественост не крие любовта и благодарността си към него, отбелязва историкът.

След смъртта на Борис III Общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов бюст-паметник в центъра на града. Той е монтиран през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време – до февруари 1945 г.. После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е, а на негово място, върху същия постамент, е поставен бюст на родената в Попово Мара Тасева.

Идеята за възстановяването на паметника на цар Борис III не е от днес. През 1992 г. темата е повдигната, но не намира реализация, но сега идеята паметникът да се „върне“ на мястото си в градския парк предстои да се реализира, обясни Иванов.

Кметът на Попово Людмил Веселинов и секретарят Владимир Иванов, заедно с представители на Инициативния комитет, вече са провели среща със Симеон Сакскобургготски, който е предоставил копие на бюста на първия паметник на баща му в Попово. Бюстът е изработен от скулптора Кирил Тодоров.

Маргарит Мицев, член на Инициативния комитет, поема разходите по изработката на паметника, а общинското ръководство се ангажира с градоустройствения план и монтажа. Ако доведем това родолюбиво дело до край в Попово ще бъде единственият паметник на цар Борис III у нас, казва секретарят на община Попово Владимир Иванов.
Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.