„Всичките мои лъжи“ – премиера на Пламен Панев, разградския театър и Николай Урумов

В първия ден на декември трупата на разградския театър ще представи пред публика поредната си премиера този творчески сезон. Пиесата „Всичките мои лъжи“ на директора на Театрално-музикалния център „Антон Страшимиров“ Пламен Панев е по едноименната му книга, която през 2013 година бе номинирана за най-добър роман. Но тук се проследява само една от сюжетните линии в книгата. В предизвикателството, което авторът нарича съдбоносен спектакъл, помагат актьорите Николай Сяров, Веселин Борисов, Тихомир Благоев, Димитрина Гинева, Антония Божинова и Евгени Стефанов, водени от госта на трупата Николай Урумов.
IMG_7165Пиесата разказва за съдбата на един избягал затворник, който попада в забавни, умни и изобретателни ситуации в абсурдността на времето от средата на миналия век у нас. След бягството, на Пейо му се налага да се крие, да ползва за изчезването си гара, влак, автостоп с камион с шилета, ресторант във Видин, бягство зад граница… И завръщане отново тук, но вече като забогатял човек с чужда самоличност – Шефкет.
Любопитното е, че по време на бягството затворникът нито за миг не се поколебава, когато вижда в затънала в калта каруца жена с новородено бебе, да помогне. А при завръщането си от странство, Шефкет си отговаря на въпроса дали си е струвало, дали е имало смисъл, с „Да“. Защото има нещо кармично в това затворник да помогне на бебе.
„Не се изненадвайте. Ние с Пламен Панев правим такъв театър. Театър, който задава въпроси и отговорите търсим заедно със зрителите“, казва за съвместната си работа със своя състудент големият актьор Николай Урумов. Обикновено тандемът предлагал на зрителите няколко варианта за развръзка на сюжета и именно тази загадка държи всички в очакване. Това очаква да се случи във вторник вечер и в Разград Николай Урумов, който за пръв ще играе в столицата на Лудогорието. Макар че тръгнал насам преди девет години с актрисата от Младежкия театър Ани Петрова. На петдесет километра преди Разград Ани се сетила, че май поканата била за Търговище.
„Така че – пристигнах, макар и с известно закъснение. Дано е за хубаво“, пожелава си
Николай Урумов. И очаква срещата с публиката. На сцената ще бъде с „всичките лъжи“ на Пламен Панев, за да разкажат с колегите от разградската театрална трупа не драматично, а с усмивка, на моменти комично, че и даже гротескно, историята на затворника… Която и днес звучи съвсем актуално. Защото „не сме затворени във времето и посланията ни го надхвърлят“, казва актьорът.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.