Всеки десети живее в бедност

Близо 10% от българите попадат в графата „дълбока бедност“ – живеят с под 40% от дохода на средната класа. Това сочат данните от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за бедността в България, представено от Петър Ганев.
50% от изпадналите в дълбока бедност са без образование и без работа, а голяма част от останалите дълбоко бедни са техните деца.
2/3 от домакинствата с двама възрастни и повече от 3 деца са бедни, сочат данните от проучването. Проблемът е до голяма степен етнически и става въпрос за ромски семейства.
В графата „риск от бедност“ – доход до 60% от този на средната класа, попада един от всеки 5 българи или 21%, сочат данните на ИПИ.
Като абослютни числа в риск от бедност са 335 хил. деца, 210 хил. заети, 190 хил безработни, 360 хил. неактивни и 440 хил. пенсионери.
В графата „дълбока бедност“ обаче силно намалява броят на заетите – 65 хил. и на пенсионерите – 100 хил. Остава висок броят на децата – 205 хил. и при неактивните (не работят и не търсят работа) – 180 хил.
По региони също се проявяват традиционните различия в нивото на бедността.
В София-град относителният дял на бедността е малко над 5%, а във Видин – близо 50%. След Видин най-голям е делът на бедните в областите Сливен и Пазарджик.
Нивото на бедност по региони зависи от дела на висшистите, нивото на заетост и наличието на ромски гета и демографската картина обясни Петър Ганев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.