Вратар, роден в Русе, направи дебют за хокейния „Ню Йорк рейнджърс“

Вратарят Александър Георгиев направи силен дебют за „Ню Йорк рейнджърс“ в Националната хокейна лига (НХЛ). Състезателят, роден в Русе, игра при загубата с 1:3 от „Монреал канедиънс“.

Той направи 38 спасявания и заслужи високи оценки от специалистите.

„Изигра добър мач. Направи това, което един вратар трябва да прави – даде възможност на отбора. Няма съмнение, че в първите две части му се наложи да прави спасявания и се справи“, каза треньорът на „Рейнджърс“ Ален Вино.

До момента Георгиев играеше за филиала на „Рейнджърс“ – „Хартфорд“. Контузията на резервата Ондрей Павелец откри възможността пред него да дебютира за отбора от Ню Йорк.

„Беше забавно още от първата секунда на загрявката. Бях малко нервен, разбира се, но не повече от обикновено“, заяви Георгиев, цитиран от „Ню Йорк поуст“.

Изданието коментира, че ако е имало нещо хубаво за „Рейнджърс“ в този мач, то това е бил именно дебютът на 22-годишния състезател.

Вратарят е роден на 10 февруари 1996 г. в Русе. Оттам е неговият баща Георги Георгиев, който е завършил инженерство в Москва. Майка му е рускиня. Още преди бъдещият хокеист да навърши една година, семейството му се мести да живее за постоянно в руската столица.

Георгиев притежава и руски, и български паспорт. Благодарение на българското си гражданство той не заемаше квота за чужденец извън Европейския съюз в настоящия си отбор – ТПС (Турку) във Финландия,

„Баща ми искаше да стана професионален спортист, нямаше конкретни предпочитания в кой спорт. Той просто видя кои спортове са най-популярни в Русия и прецени, че хокеят има най-добра школа и там има по-голяма вероятност да се реализирам“, споделя той в интервю за „24 часа“ от януари 2016 г. През 2016 г. вратарят печели сребърен медал с руския национален отбор на световното първенство за младежи. В последния си сезон във финландското първенство той изигра 1554 минути в 27 мача и завърши с 92.9% спасени шайби.

Според договора си с „Рейнджърс“ Георгиев ще получава по 792 500 долара на година, ако играе в НХА, като сумата може да достигне до 925 хиляди с бонусите. Ако играе за филиал на „Рейнджърс“, той ще взима по 70 000 долара (без бонусите за добро представяне). Максималната стойност на контракта е 2.77 млн. долара.

Дневник
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.