Вл. Путин: Свалянето на руския самолет ще промени сериозно отношенията с Турция

/КРОСС/ Не мога да квалифицирам случилото се по друг начин освен като нож в гърба от съучастници на терористи, каза руският президент Владимир Путин по повод свалянето на фронтовия бомбардировач Су-24 от ВВС на Турция в обръщение на живо по държавната телевизия „Россия 24″ .

Инцидентът е първият случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна-член на НАТО от `50-те години насам.

„Самолетът ни бе свален над територията на Сирия от ракети въздух-въздух от турски самолет F-16 – на 4 км от границата с Турция. Бил е във въздуха на 1 км от турската територия. Нашите пилоти не са заплашвали Турската република. Това е очевидно. Те (бел. ред – пилотите) водеха борба с ИД, изпълнявали са превантивни удари срещу терористите, обясни Путин.

„Отдавна сме установили факта, че голямо количество нефт и петролни продукти от завладените в Сирия територии отива в Турция. От тук – и големите парични потоци, а сега и с ударите в гърба, ударите по нашите самолети, които се борят с терористите, при условие, че ние подписахме споразумение с американските партньори за предупреждение за инциденти във въздуха. Турция, както е известно, е сред тези, които обявиха, че воюват с тероризма в състава на американската коалиция“, посочи руският президент.

Ние ще анализираме внимателно всичко, което се случва, и днешното трагично събитие ще има сериозни последици за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли към Турция като към приятелска държава. Не зная кому беше нужно това, което стана днес. Във всеки случай не на нас, подчерта Путин.

Вместо да се установи необходимия контакт с нас, Турция, доколкото ни е известно, се е обърнала към партньорите си от НАТО за обсъждането на този инцидент – все едно ние сме свалили турски самолет, а не те, отбеляза Путин.

Какво искат те – да поставят НАТО в услуга на ИД, попита руският президент.

Разбирам, че всяка държава има собствен интерес, но ние няма да търпим престъпления като днешното и разчитаме, че международната общност ще се обедини в борбата със световното зло. Разчитаме на активното участие на всички страни в тази борба, заяви още Владимир Путин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.