Взривилият се в Ансбах сириец живял половин година в София

Взривилият се сириец в германския град Ансбах е пребивавал в България от края на 2013 до средата на 2014 г., съобщи на извънреден брифинг председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, цитирана от БНР.
Първанова и главният секретар на МВР Георги Костов дадоха повече информация относно това, че сириецът е трябвало да бъде депортиран от Германия у нас.
Стана ясно, че към 15 ч. днес е постъпило официално съобщение от немските партньори за самоличността на мъжа, взривил се снощи в град Ансбах, Германия.
Припомняме, 27-годишният сирийски бежанец Мохамад Делеел се самовзриви, след като не бе допуснат на фестивал в германския град. Стана ясно, че е получил две известия за депортация в България – едното през декември 2014 г., а второто – на 13 юли тази година.
Първата заповед за екстрадирането на сириеца е спряна заради психиатричните му проблеми. Той трябвало да бъде депортиран в България, тъй като тук е получил статут на бежанец.
Петя Първанова обясни, че сириецът е получил убежище у нас през декември 2013 година. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС.
Пребивавал е в столицата, регистриран е в Регистрационно-приемателен център в София през есента на 2013 г., уточниха от МВР.
През септември 2014 г. от германските власти пристигнало запитване дали може да бъде върнат в България. Отговорът на българските власти бил, че това не може да стане по Дъблински регламент.
Причината е, че мъжът има хуманитарен статус у нас. Той можел да бъде върнат само по силата на двустранна реадмисионна спогодба.
Делеел не е бил регистриран в полицията за никакви престъпления.
Сириецът, който се самовзриви в Ансбах, Южна Германия, и рани 12 души, е трябвало да бъде депортиран в България, заяви представител на германското министерство на вътрешните работи, цитиран от Асошиейтед прес. Два дни след стрелбата в Мюнхен, 27-годишният сириец се взриви край мястото на музикален фестивал на открито с 2500 души. Нападателят е единственият загинал, ранени са 12 души, някои – тежко.
По време на пребиваването си в България, той е живял в София и не е бил регистриран за престъпления, уточниха от МВР.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.