Велизар Енчев: Нужни са спешни дипломатически стъпки срещу действията на Скопие

Кампанията на Скопие по същество е опит за присвояване на историческото ни наследство. Ако до 72 часа Македонската страна не изрази съжаление, би трябвало да извикаме за консултации нашия посланик в Скопие. Второ, би трябвало да връчим нота на македонския посланик в София.

Това каза в ефира на Националното радио Велизар Енчев, кандидат за президент и независим депутат.

Мисля, че е време да се говори за замразяване на преговорния процес за двустранно сутрудничество. Недоволството на премиера на вербално ниво трябва да се добавят дипломатически стъпки, които да покажат нашето недоволство, подчерта Енчев. Той добави, че г-н Борисов вероятно се страхува да не бъде укорен от г-жа Меркел, казано в метафоричен план.

Докато продължаваме да толерираме македонизма в неговото най-яростно антибългарско изражение, докато си затваряме очите за опитите за присвояване на нашето културно-историческо наследство, Скопие ще продължава да бъде в офанзивна позиция, а ние – в дефанзивна.

Ако бях държавен глава, бих настоявал да има поне вербална реакция. Такава няма. Има пожелателни действия на г-н премиера, каза още Енчев.

Ако ние сега си затворим очите и запушим очите, когато те станат член на ЕС, ще ни разкажат играта. Предприемат такива действия в момента, когато искат да ги подкрепяме за ЕС и НАТО. Пуснем ли ги сега, без подписване на договор за приятелство с ангажимент от тяхна страна да не си позволяват такива действия, после ще бъде страшно трудно.

Разчитам избирателите да припознаят истинския патриотизъм, защото истинска левица няма. БСП е лява, когато е в опозиция. Когато е на власт, прави точно обратното, допълни независимият депутат и кандидат за президент Велизар Енчев.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.