Ваксинират лисиците против бяс от въздуха, ловците ще получат по 10 евро за отстрелян вреден дивеч

Втора седмица с ваксини, пускани от самолет, се прави орална ваксинация на лисици против бяс. Разград е една от шестнайсетте области в страната, включени в тазгодишната кампания за ваксиниране на вредния дивеч срещу опасната болест. Останалите са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян и Пазарджик. Общата сума за оралната ваксинация е 4 535 274 лева.
По време на свиканата днес от областния управител Манол Кившанов епизоотична комисия за набелязване на мерки за борба с вредния дивеч д-р Юлиян Йорданов – началник отдел „Здравеопазване” в Областната дирекция „Безопасност на храните” информира, че примамки срещу бяс сред лисиците са над 1 000 000 с крайна цел на инициативата да бъде изкоренена опасната болест.
За контрол на ефикасността на ваксинацията, в апетитните за хищниците хапки е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. Мястото на всяка пусната ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система. От терените за разпръскване са изключени населените места и водоемите. Ваксините не са опасни по никакъв начин за здравето на останалите диви и домашни животни, и любимци, бе подчертано специално на заседанието днес.
Ефективността на кампанията ще се следи и по още един начин – чрез отстрел на лисици и чакали. Шефът на разградската дирекция „Безопасност на храните” д-р Илиян Драмалиев съобщи, че за да се стимулират ловците да предават убития вреден дивеч за изследване, всяка проба ще се плаща по 10 евро, а в края на годината предстои и едно междинно плащане. До днешна дата са взети 42 проби, но са необходими много повече, включително и проби от чакали, каза още д-р Драмалиев.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.