България е решена завърши съдебната реформа

„България е признателна за активната подкрепа на Германия за осъществяване на реформите в съдебната система, правосъдието и вътрешните работи“, заяви президентът Росен Плевнелиев при срещата му с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщава пресцентърът на „Дондуков“ 2.
Президентът изтъкна, че страната е решена да завърши реформата в съдебната система, за да отговори на очакванията на обществото и Европейския съюз.
„Реформата в съдебната система ще укрепи доверието на партньорите от Европейския съюз, но нейната основна цел е да отговори на очакването на българските граждани за справедливо и ефективно правораздаване“, заяви още държавният глава. Плевнелиев припомни, че темата бе сред акцентите на по време на консултациите с парламентарно представените партии и изрази очакването си 2015 да бъде година на реформи по отношение на секторите на енергетиката, сигурността, здравеопазването, пенсионната система и електронното управление.
„Предприетите реформи в съдебната система са предпоставка за подобряване на облика на България пред инвеститорите и за реализирането на повече германски инвестиции и проекти в страната ви“, заяви от своя страна Щайнмайер.
По време на срещата е изтъкнато и че Германия е водещ икономически партньор на страната ни, като стокообменът между двете държави надхвърля 5 млрд. евро годишно. В страната работят над 5 хиляди германски фирми, а германските инвестиции през последните 20 години са 2 млрд. евро., а годишно 700 хиляди германски туристи посещават България.
В рамите на срещата е обсъдена и кризата в Украйна. Общата оценка е, че анексирането на Крим и конфликтът в Източна Украйна е променило средата за сигурност не само в региона на Източна и Югоизточна Европа, но и за всички държави от ЕС. Двамата призоваха за спазването на сключеното примирие, както и за цялостното изпълнение на Минските споразумения. Обсъдени са и процеса на разширяване на ЕС, както и заплахите и засиления бежански поток, произтичащи от терористичната дейност на „Ислямска държава“. Президентът Плевнелиев призова за обща европейска политика и за споделена отговорност за справяне с бежанския натиск по външните европейски граници./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.