Булчинската мода – в изложба „Каква невеста си била ти, мамо!”

Музеят в Исперих отбелязва Международния ден на жената с интересно предложение към своите съграждани и гостите на града и общината – снощи там бе открита изложбата „Каква невеста си била ти, мамо!”.
Без съмнение сватбата е начало на ново семейство, нов дом, нов живот, начало на много надежди. Традиционната българска сватба е истински спектакъл, в който всеки от участниците има точно определено място и смисъл. А главната роля в него изпълнява булката.
Казват, че традициите вече не са това, което бяха. Времената и нравите се менят. ХХ век е динамичен, а навлизането на европейската мода променя както традиционната сватба, така и премяната на невестата. Вдъхновени от стихотворението на Павел Матев „Писмо до мама”, по което Емил Димитров изпява вечния си хит, уредниците от Историческия музей в Димитровград решават да направят ревю със събрани от съграждани булчински премени. Впоследствие идеята прераства в прекрасна пътуваща изложба. В навечерието на 8-ми март тя гостува в Исперих. Откриването в конферентната зала на Историческия музей бе под звуците на песента „Каква невеста си била ти, мамо!”.
Експозицията проследява тенденциите в развитието на булчинската мода през ХХ век. Представени са булчински облекла, сватбени аксесоари, църковна утвар и снимков материал, събирани от граждани на Димитровград и общината. Включени са експонати от цялата страна, тъй като градът е създаден в средата на миналия век и впоследствие там се заселват хора от над 900 населени места в България.
Най-старата булчинска премяна е от началото на ХХ век – сватбена ладжа (вълнена връхна женска дреха) от 1915 г., съчетана с традиционното за българската култура червено було и булчинския венец, а най-новата е от 1999 г. Белите булчински рокли навлизат от Европа в края на ХIХ век и се възприемат постепенно от средите на интелигенцията, буржоазията и сред по-заможните занаятчийски среди.
Гражданите и гостите на Исперих и общината ще имат възможността да се потопят в сватбения спектакъл до края на март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.