Британски евродепутат даде Кристалина Георгиева на Европейската сметна палата, харчила неправомерно за кампанията си за ООН

Британският евродепутат Дейвид Банерман е поискал Европейската сметна палата да провери транспортните разходи на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева за последните две години, период, за който той се опитва да се изясни дали тя е използвала неправомерно средства на европейските данъкоплатци, за да води кампанията за поста генерален секретар на ООН, пише българският журналист Георги Готев за брюкселското интернет издание EurActiv.

След като още през януари Банерман, който е депутат в Европейския парламент от консервативната партия, е отправил запитване към ЕК защо Кристалина Георгиева често пътува в чужбина, след като това не кореспондира с портфолиото й на комисар по въпросите за бюджета и човешките ресурси, сега британският евродепутат отново поставя въпроса на дневен ред.

Той поиска Европейската сметна палата да прегледа транспортните разходи за последните две години на вицепрезидента на Европейската комисия, тъй като според Банерман през този период Кристалина Георгиева е водила своята кампания за поста генерален секретар на ООН, съобщава „Юрактив“. Средства на европейските данъкоплатци са използвани неправилно, категоричен е Банерман. Според него най-добрият начин въпросът да бъде изчистен е да се представи пълен списък на всички посещения на комисар Георгиева извън ЕС и пълна сметка на нейните разходи и разходите на персонала й.

 

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.