Британската икономика „ще катастрофира“ без имигранти, твърди доклад

Заради застаряващото население, недостига на работна ръка и ниската производителност на труда Великобритания ще се нуждае от 200 000 нови мигранти на трудовия си пазар всяка година, пише в доклад на изследователския център „Глобал фючър“, цитиран от „Гардиън“.

Този брой е два пъти по-голям от заложения от управляващите консерватори, но е необходим, за да се избегнат „катастрофалните икономически последици“, свързани с Брекзит, пише центърът, чиито данни се подкрепят от работодателски организации. Според текста нито консерваторите, нито лейбъристите са успели честно да обяснят на обществото какви нива на миграция са необходими.

Нетна миграция от 200 000 души е и приблизителната годишна стойност от 2000 г. насам, която се превърна в повод за недоволство заради Брекзит. Числото включва както мигрантите от европейски държави, така и тези от трети страни и се основава на анализ по сектори на недостига на работна ръка.

Особено чувствителен ще е недостигът на персонал в здравната система. Хиляди източноевропейци, завършили медицина, всяка година заминават, за да работят в държави като Германия и Великобритания. „Гардиън“ отбелязва, че на този фон консерваторите обещаха в програмата си за предсрочните избори на 8 юни да удвоят разходите за труд, които плащат работодателите за квалицифирани кадри от чужбина.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.