Борисов: Целта ми е Турция да не залее България с мигранти

Голямата цел на Бойко Борисов, докато е на министър-председателския пост, е да опази България от заливане с мигранти. Това заяви той в ефира на „Нова телевизия“. „Ако трябва да ни вземат главите, но мигрантската вълна не бива да бъде допускана в България“, заяви той.
„Изправени сме пред огромна криза между Турция и Европейския съюз, криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Цяла Европа е оградена с мрежи и огради в момента. Какво значи заплахата „Ще залеем Европа с бежанци“? Това означава „Ще залеем България“, изтълкува Борисов думите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, когото цитира.
Тревогите на българския премиер са свързани с това при кого ще останат накрая мигрантите, призна той. „Германия намали със 70% приема и обяви, че нелегалните мигранти ще бъдат връщани. Голямата ми цел е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички останали държави в Европа, защото ако Турция стане несигурна държава, България остава най-близката сигурна държава по мигрантския път и 400-500 хил. ще бъдат върнати в България като най-сигурна страна. Защото с едно кимване на главата се вземат тези решения“, опасява се Борисов.
Той отрече предаването на турските власти на бизнесмена Абдулах Бююк да е заради страха да не пострада България от мигратска вълна от Турция. „Не го тълкувайте така. Двете неща нямат нищо общо“, заяви премиерът и обяви, че е възложил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова проверка на случая. По думите му Бююк не е имал документи. „Вярвам на това, което са направили колегите в МВР“, каза Борисов.
„Оттук нататък действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали. 25 хил. души от началото на година сме върнали от турската граница. Близо хиляда – от гръцката. Всичките те са върнати по идентичен начин“, посочи Борисов.
„Полицията, МВР, армията – всички сме подложени на натиск“, оплака се премиерът.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.