Борисов: Вече ми е обидно да говорим за Шенген

Премиерът Бойко Борисов благодари за добрата оценка на работата ни по охрана на границите ни, която даде председателят на Европейския съвет Доналд Туск и подкрепата му за влизането ни в Шенген.
България доказа, че е по-добра шенгенска граница от редица държави в Европа и дори, и това му казах на Донард, че ми е обидно да поставяме темата. Обидно е, при положение, че половината държави в Европа се провалиха като шенгенски граници, ние да казваме дали ще ни приемате… Завчера това го заявих и на външния министър на Холандия, който беше при мен.
Когато пожелаят, да ни включат. Аз дори не настоявам да влиза в дневния ред. Защото очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите, каза премиерът.
Много ясно и твърдо на последния европейски съвет, а и сега на нашите разговори, аз съм заявил, че България подкрепя, държи да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия, защото е хубаво тези хора да бъдат държани близо до родните си места и дай боже този конфликт да свърши по-бързо, да могат да се върнат, каза Борисов и допълни, че позицията на България е изказал и пред турския премиер.
Всичко останало е много рисково за държавите от ЕС, в това число и България, посочи той.
Що се отнася до енергетиката, която също е била тема на разговор между двамата, Борисов заяви, че за диверсификацията ние разчитаме на помощта на Европейската комисия за финансиране на интерконекторите.
Но и също държим, когато се разглеждат „Северен поток“ и „Южен поток“, да бъдат мерени с един аршин. Не сме за общ енергиен съюз в Европа и спазването на третия пакет и правилата на комисията. Истински се надявам това да бъде отчитано и от ЕК, каза още Борисов.
Според Бойко Борисов най-осезаемият успех на правителството се вижда по приходите в бюджета от намаляване на корупцията и контрабандата, които са над 2,3 млрд. лева. в рамките на тази година. това е впечатляващо за всяка една държава в Европа. В този контекст той похвали родното МВР и това на Полша, които разбили фабрика за фалшиви цигари. Така навремето беше с компактдисковете, припомни той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.