Бизнесът и професионалните гимназии си подават ръка, предлагат и производствени екскурзии във фирмите

От ранна възраст у учениците – още от 5 клас, трябва да се провокира интерес към дадена професия или специалност, както и в семействата да се говори за фирмите, които работят в региона. До този важен извод за ранно кариерно ориентиране достигнаха участниците в срещата, организирана от новото сдружение „Местен бизнес – Разград“. На събитието в хотелски комплекс „Лес”, със съдействието на Регионалното управление по образование, бяха поканени директори, зам.-директори и представители на професионалните гимназии от цялата област. Участваха директорите на НПТГ „Ш. Петьофи”, ПГИ „Р. Шуман”, ПГ – Кубрат, ПГ по облекло „Станка Николица”, на ПГХТБТ „М. Кюри”, на ПГТС „Хр. Смирненски”, от ПГЗ в Завет и др.
Председателят на „Местен бизнес – Разград“ Теодора Иванова представи накратко сдружението и целта на срещата – професионалните училища и бизнесът взаимно да си помагат, за да има добре подготвени специалисти, които да работят в местните фирми. Бизнесменът Теодор Ролев акцентира върху основния проблем – недостига на работна ръка в местния бизнес, а началникът на РУО – Разград Ангел Петков посочи, че директорите на професионалните гимназии са отворени за съвместна работа с бизнеса. Шефовете на професионалните училища от областта представиха професиите, специалностите в учебните заведения и проблемите, с които се сблъскват. Бизнесмените научиха, че в училищата в Разград има разнообразни професии и специалности, но има и много проблеми, сред които остаряла учебна техника, невъзможност да се сдобият с нова, поради липса на финанси. Не са достатъчно учениците, които се насочват към професионалните гимназии. Не са достатъчни часовете за практика във фирмите, не е ефективна системата за практическата дейност, споделиха някои представители на фирми. Според тях ако учениците работят поне по 4 часа на ден във фирмите, под ръководството на учители и ментори – специалисти, ще научат повече и ще има полза от проведената практика. Всички се обединиха около главния проблем – децата в училищата са по-малко и кадрите в бизнеса не достигат. След завършване голяма част от учениците заминават да учат извън Разград или в други държави и вече е трудно да бъдат върнати в областта.
На тази първа инициатива на новото сдружение представителите на бизнеса заявиха готовност да си помагат взаимно с професионалните гимназии. Но има и нормативни пречки, които могат да бъдат решени само на министерско ниво. Съществува и неравнопоставеност с висшите училища и профилираните гимназии.
По време на дискусията бе решено да се популяризира повече местният бизнес. Това може да стане с дни на отворените врати, както и по време на Панорамата на средните училища, където могат да участват и представители на фирмите. Има идея да се правят производствени екскурзии във фирмите. В семействата повече да се говори за местния бизнес, родителите да са информирани за него, за да помагат на децата си. От сдружение „Местен бизнес” са подготвили анкета за професионалните гимназии, а от Регионалното управление по образование обещаха да изпратят подробна информация за специалностите в училищата. Дискусията завърши с обещания за близка съвместна дейност, за да има полза и за образованието и за бизнеса.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.