Безпощадната статистика: Във всяка пета катастрофа в Лудогорието пострадва дете

От днес до 13-ти септември в Лудогорието върви Седмица на превенция на детската безопасност, която е начало и на традиционната акция “Децата тръгват на училище! Да ги запазим на пътя!” и ще продължи до края на октомври, съобщи днес на пресконференция говорителят на Областната дирекция на МВР – Разград Илияна Георгиева.
Целта й е да не се допускат пътно-транспортни произшествия с участието на деца и ученици.
Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в деня на официалното откриване на учебната година. А до края на акцията в края на октомври, полицаите ще дежурят около училищата само в часовете около началото и края на учебния ден, когато децата идват и тръгват от училище.
В момента върви проверка на хоризонталната и вертикалната маркировка и осветлението край училищата и детските градини. Вниманието е насочено към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на градски транспорт.
Във всяка пета катастрофа в Лудогорието пострадва дете, посочи в анализа на пътнотранспортния травматизъм с деца през лятната ваканция и изминалата учебна година инспектор Дафина Бърнева от сектор „Пътна полиция”.
От началото на годината до края на август в областта са станали 291 ПТП-та. В тях са участвали общо 19 деца, на възраст от 1 до 18 г. Ранени са 15 деца, 1 е загинало. 8 деца са участници в ПТП в качеството им на водачи: 3 на велосипеди, 1 – на тротинетка, 2 – мотоциклети и 2 – на лек автомобил. От всички 8 участници като водачи, 5 са ранени.
Следващата група деца, участници в катастрофи, са като пътници – 7, от които 5 са ранени, 1 е загинало и 1 се е разминало без наранявания. Като пешеходци са пострадали 4 деца, посочи още инспектор Бърнева.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.